Američki ekspert: Kina ima plan da brzim udarom onesposobi SAD i zauzme Tajvan

Američki stručnjak za nacionalnu bezbednost veruje da je Kina osmislila šokantan plan da silom zauzme Tajvan, koji bi prvo uključivao masivan napad na Sjedinjene Države u duhu iznenadnog napada Japana 7. decembra 1941. godine.

Према речима проф. Оријане Скајлар Мастро, сараднице на Универзитету Станфорд, Кина је одлучила да мора да удари САД „тешко и изненада” како би озбиљно онеспособила Америку и спречила било какав одговор пре покретања инвазије на Тајван.

 

Мастро је рекла да Кина све више гледа на рат са Сједињеним Државама као на неизбежан, и чак неопходан, како би се заузео Тајван и довела „одметнута провинција“ под контролу Пекинга.

Она је објаснила да Пекинг сада верује да такође мора да се бори против САД, ако жели да испуни свој дуго планирани циљ инвазије на Тајван и „поновног уједињења“ са копном.

 

Мастро верује да је највероватнији начин на који би се такав сукоб одиграо, био напад у стилу Перл Харбора на америчке снаге у региону.

 

Сваки такав изненадни напад, који би вероватно разбеснео већину Американаца упркос нашој тренутној политичкој подели, био би осмишљен да уништи што је могуће више офанзивних америчких војних капацитета у Индо-пацифичком региону, како би се одвратиле операције које имају за циљ заустављање или скретање кинеске инвазије на Тајван.

 

„Ради се о снажном и раном удару, пре него што Сједињене Државе дају одговор“, рекла је Мастро за „The Sun“.

 

После Пелосијеве посете, Кина је покренула велике војне вежбе и сада је у суштини поставила поморску блокаду око Тајвана.