Astronomi nedavno uočili bizaran asteroid blizu Zemlje: Tvrde da je potencijalno opasan i nešto je kod njega čudno

Svaki asteroid koji prođe unutar 7,5 milijuna km Zemlje klasificiran je kao “potencijalno opasan asteroid”, prema NASA-i, stoga je važno držati ih na oku.

Astronomi su nedavno izbliza vidjeli “potencijalno opasan” asteroid dok je projurio pored Zemlje, a ono što su vidjeli iznenadilo ih je: svemirska stijena neobično je izdužena za asteroid i okreće se mnogo sporije nego što se očekivalo. Asteroidna anomalija, poznata kao 2011 AG5, otkrivena je u siječnju 2011. godine od strane Mount Lemmon Surveyja pomoću teleskopa smještenog u blizini Tucsona, u Arizoni.

 

Svemirska stijena dospjela je na naslovnice u to vrijeme jer su istraživači predvidjeli da bi orbita asteroida oko Sunca, koja traje oko 621 dan, mogla dovesti do razornog sudara sa Zemljom 2040. godine. No naknadna promatranja 2012. otkrila su da je njegova orbita u velikoj mjeri pogrešno procijenjena i da ne predstavlja stvarnu prijetnju našem planetu. Dana 3. veljače 2023., asteroid je prošao unutar oko 1,8 milijuna kilometara od Zemlje, ili gotovo pet puta više od udaljenosti između Zemlje i Mjeseca. Njegov blizak prelet dao je astronomima priliku da ga prvi put ispravno skeniraju.

Ne znaju zašto je takav

 

Koristeći snažnu antenu Goldstone Solar System Radar antene široke 70 metara u NASA-inom postrojenju Deep Space Network u južnoj Kaliforniji, istraživači su snimili nekoliko slika asteroida. Nejasne slike otkrile su da je 2011 AG5 dugačak nemalih 500 metara i širok oko 150 m — otprilike veličine Empire State Buildinga. “Od 1040 objekata bliskih Zemlji koje je do danas promatrao planetarni radar, ovo je jedan od najizduženijih koje smo vidjeli”, rekao je Lance Benner, glavni znanstvenik u JPL-u koji je pomogao u vođenju promatranja. Većina skeniranog svemirskog kamenja koje je projurilo pored Zemlje puno je zaobljenije, dodao je. Istraživači nisu dali objašnjenje zašto je 2011 AG5 tako izdužen.

 

Radarski pregledi također su omogućili istraživačima da izračunaju vrtnju asteroida, otkrivajući da je duguljastom objektu potrebno oko 9 sati da završi jednu rotaciju. Ovo je puno dulje razdoblje rotacije od većine asteroida, napisali su istraživači u izjavi, a na to može utjecati neobičan oblik svemirske stijene. Ali nije jasno zašto se točno asteroid okreće tako sporo. Nove slike također su pokazale suptilne tamne i svjetlije mrlje od nekoliko metara na površini asteroida, što može značiti da postoji više malih površinskih obilježja razasutih po asteroidu. Ali što bi oni mogli biti ostaje misterij. Istraživači se nadaju da bi dodatni podaci o putanji asteroida prikupljeni novim radarskim skeniranjem mogli suziti gdje će se on nalaziti u budućnosti, što bi moglo pomoći u objašnjenju njegovih neobičnih svojstava.

Važno je držati ga na oku

 

“Ova nova mjerenja raspona od strane planetarnog radarskog tima dodatno će precizirati gdje će on biti daleko u budućnosti”, rekao je Paul Chodas, direktor NASA-inog Centra za proučavanje objekata blizu Zemlje (CNEOS) pri JPL-u. To će povećati naše šanse da saznamo više o ovom bizarnom svemirskom kamenu, dodao je. Iako se 2011 AG5 neće sudariti sa Zemljom, očekuje se da će proći mnogo bliže — unutar 1,1 milijun km od našeg planeta — kada se vrati na svoj sljedeći prelet 2040. godine. Svaki asteroid koji prođe unutar 7,5 milijuna km Zemlje klasificiran je kao “potencijalno opasan asteroid”, prema NASA-i, stoga je važno držati ih na oku.