Astronomi upozoravaju na misterioznu grdosiju: Gigantski ‘izvanzemaljski’ komet juri ravno prema našem Suncu

Smatra se da je svemirska ledena kugla široka 6 kilometara, nazvana 96P/Machholz 1, došla negdje izvan našeg sunčevog sustava.

Znanstvenici su uočili ogroman, ‘izvanzemaljski’ komet kako juri ravno prema Suncu. Smatra se da je svemirska ledena kugla široka 6 kilometara, nazvana 96P/Machholz 1, došla negdje izvan našeg sunčevog sustava, a prati je svemirska letjelica Europske svemirske agencije (ESA) i Solar Heliospheric Observatory (SOHO), dok juri prema našoj zvijezdi unutar orbite Merkura, ostavljajući za sobom ledeni trag. Repovi kometa uglavnom se sastoje od plina koji curi iza smrznutih gruda leda i plina dok ih zagrijava sunčevo zračenje. Godine 2008. analiza materijala koji je izbacilo 150 kometa otkrila je da 96P/Machholz 1 sadrži manje od 1,5% očekivanih razina kemijskog cijanogena, dok je također imao nizak ugljik – što je astronome navelo na zaključak da bi mogao biti uljez iz drugog sunčevog sustava. Sada bi njegovo poniranje prema suncu moglo otkriti još više njegovih tajni, prenosi Live Science.

 

Specifičan komet

96P je vrlo netipičan komet, i po sastavu i po ponašanju, tako da nikad ne znamo točno što bismo mogli vidjeti”, rekao je za Spaceweather, Karl Battams, astrofizičar iz Naval Research Laba u Washingtonu. “Nadam se da ćemo iz ovoga moći izvući nešto konkretno i podijeliti to sa svima što prije budemo mogli”, rekao je još. David Machholz prvi je uočio istoimeni komet 1986. godine koristeći kućni teleskop. Većina kometa koji idu prema suncu imaju tendenciju da budu manji od 10 metara širine, i posljedično izgore dok se približavaju našoj zvijezdi.

 

Ali ogromna veličina Machholza 1, više je od dvije trećine visine Mount Everesta, ga vjerojatno štiti od potpunog isparavanja, a SOHO je uočio komet kako pet puta prolazi oko sunca od svog otkrića. Suncu se ledeni interloper najviše približio u utorak 31. siječnja kada je našoj zvijezdi došao na udaljenost tri puta veću od Merkura.

 

Komet se možda našao na svojoj čudnoj orbiti nakon što ga je gravitacija divovskog planeta izbacila iz izvornog solarnog sustava. Zatim, nakon dosta vremena lutanja kozmosom, slučajni susret s Jupiterom mogao je iskriviti njegovu putanju i izbaciti ga prema našem suncu. Druge teorije također sugeriraju da komet možda nije izvanzemaljac, već da je možda nastao u slabo poznatim područjima Sunčevog sustava ili da je njegov cijanogen eksplodirao ponovljenim putovanjima oko Sunca.