Čini se da divovski planet vreba negdje u našem Sunčevom sustavu

Naš Sunčev sustav je prilično prometno mjesto. Postoje milijuni objekata koji se kreću okolo – sve od planeta, preko mjeseca, do kometa i asteroida. I svake godine otkrivamo sve više i više objekata (obično malih asteroida ili brzih kometa) koji Sunčev sustav nazivaju domom.

 

Astronomi su pronašli svih osam glavnih planeta do 1846. Ali to nas ne sprječava da tražimo još. U proteklih 100 godina pronašli smo manja udaljena tijela koja nazivamo patuljastim planetima, što je ono u što sada klasificiramo Pluton.

Otkriće nekih od ovih patuljastih planeta dalo nam je razloga vjerovati da bi nešto drugo moglo vrebati u predgrađu Sunčevog sustava.

 

Može li postojati deveti planet?

Postoji dobar razlog zašto astronomi provode stotine sati pokušavajući locirati deveti planet , poznat i kao ” Planet devet ” ili “Planet X”. A to je zato što Sunčev sustav kakvog poznajemo zapravo nema smisla bez njega.

 

Svaki objekt u našem Sunčevom sustavu kruži oko Sunca. Neki se kreću brzo, neki sporo, ali svi se kreću prema zakonima gravitacije. Sve što ima masu ima gravitaciju. Što je nešto teže, to ima veću gravitaciju.

Kroz naše razumijevanje gravitacijske sile dobivamo naš najveći trag za mogući Planet Devet. Kada gledamo stvarno udaljene objekte, kao što su patuljasti planeti iza Plutona, otkrivamo da su njihove orbite pomalo neočekivane. Oni se kreću po vrlo velikim eliptičnim orbitama, grupirani su zajedno i postoje na nagibu u usporedbi s ostatkom Sunčevog sustava.

 

Kada astronomi pomoću računala modeliraju koje su gravitacijske sile potrebne da bi se ti objekti ovako kretali, otkrili su da bi za to bio potreban planet najmanje deset puta veći od Zemlje.

To je super-uzbudljiva stvar! Ali onda je pitanje: gdje je taj planet?

 

Problem koji sada imamo pokušavamo potvrditi jesu li ta predviđanja i modeli točni. Jedini način za to je pronaći Planet Devet, što je definitivno lakše reći nego učiniti.