Ivan je izmislio NOV NAČIN GREJANJA – 80 kvadrata zagreje sa 10 evra mesečno (VIDEO)

Grejanje na pelet, uz pomoć toplotnih pumpi, solarnih panela, invereter klima itd, sve su to rešenja novije generacije koja zahtevaju ne tako male troškove, a grejanje na magnete o kojem je poslednjih godina zbog ekonomičnosti bilo dosta reči, stiglo je i u našu zemlju.

 

U radionici poznatog slavonskog inovatora Ivana Jakobovića nastao je pre nekoliko godina izum o kojem su hrvatski mediji dosta pisali, a pažnju je privukao svima koji muku muče sa visokim računima za grejanje tokom zimskih meseci. Ovaj Slavonac prethodno se proslavio postrojenjem za biodizel sa nula posto sumpora, dok je njegov naknadni izum grejanja na magnete, zainteresovao i programere iz jedne domaće kompanije.

“Hteli smo da napravimo neku drugu mašinu, ali ona nije ispala kako smo očekivali, pa nam je potpuno slučajno palo na pamet da napravimo nešto novo i probamo da li grejanje na magnete stvarno radi”, priča suvlasnik kompanije koji je po zanimanju programer.

 

“Ušli smo u ovo iz hobija jer imamo dve velike kuće koje grejemo na toplotne pumpe i to odlično funkcioniše, ali grejanje na magnete je pet puta isplativije”, ističe naš sagovornik koji potom objašnjava i princip funkcionisanja ovog uređaja. Međutim, iako je sistem svakako interesantan sa tehničke strane, ostaje pitanje praktične upotrebe i mogućnosti instalacije.

“Na osovinu elektromotora postavi se disk sa stalnim magnetima koji se potom okreću, a iznad njih se stavi bakarna ploča koju oni potom zagrevaju. Prema prvim merenjima koja su izvršena, za grejanje kuće od 200 i više kvadrata mesečni troškovi iznose negde oko 15 evra. Računica govori da je grejanje na magnete jeftinije od toplotnih pumpi otprilike pet puta, a s obzirom da je pelet pet puta skuplji od toplotnih pumpi, ispada da je grejanje na pelet 25 puta skuplje u odnosu na magnete”, priča naš sagovornik koji napominje da mesečno za dve obične prostorije koje greje na pelet potroši 320 evra.

Ipak, ovakav vid grejanje nije pogodan za zagrevanje stanova jer proizvodi dosta buke, te je rezervisan za kuće, tačnije za podrumske prostorije.

 

“Za sada u Srbiji postoji nekoliko ljudi koji se greju na magnete više od četiri godine. Baš nam se javio čovek koji vikendicu od 80 kvadrata greje po ceni od 1.200 dinara mesečno”, kaže naš sagovornik koji napominje da je sve više onih koji se interesuju za prelazak na ovakav vid grejanja.

Svakako, početno ulaganje i u ovom slučaju postoji, a prema rečima našeg sagovornika, instalacija uređaja koji greje uz pomoć magneta košta oko 2.000 evra, ali je potrebno i pronaći majstore sa adekvatnim znanjem koji bi takav uređaj mogli da vam instaliraju u kući.