„Izgleda da nisu vanzemaljci“: Baloni iznad Amerike i dalje „misteriozni“

Poslednjih dana na severnoameričkom nebu se pojavilo nekoliko zagonetnih letećih objekata. Da li su povezani sa nedavno otkrivenim kineskim balonom? Evo šta o tome znamo i šta ne znamo.

 

Sjedinjene Države su u nedelju oborile još jedan misteriozni balon iznad jezera Hjuron, na granici SAD i Kanade. Kako je navedenom, leteći objekat nije bio tretiran kao vojna pretnja.

 

U petak je u kanadskom vazdušnom prostoru primećen leteći objekat cilindričnog oblika. Zajedno sa Sjedinjenim Državama, kanadska Vlada je odlučila da američki avion F-22 obori taj objekat 160 kilometara od kanadsko-američke granice.

 

Iz kanadskog Ministarstva odbrane su najavili analizu ostataka letelice koja je pala u retko naseljenom području.

 

Nekoliko dana pre toga sličan objekat se pojavio iznad Aljaske, američke vlasti su pojasnile da je on imao otprilike veličinu Folksvagena „bube“, imao je srebrnkastosivu boju, nije imao posadu i nije bio u stanju da manevriše. Vašington je odlučio da za svaki slučaj ipak obori objekat i to se desilo u petak, nadomak granice sa Kanadom. Prema istim navodima objekat se razbio pri udaru o zaleđenu površinu.

 

SAD ne žele da odaju tačno mesto pada, ali analitičari smatraju da se obaranje desilo u blizini kanadskih nalazišta nafte kod Pradho Beja. Aljaska je važna i zbog devet američkih vojnih baza kao i važnih delova raketnog protivvazdušnog sistema, piše Dojče vele.

Šta se zna o balonu?

 

Ova dva „cilindrična“ objekta nisu jedini sumnjivi objekti koji su uočeni nad Severnom i Južnom Amerikom.

 

Krajem januara je više dana jedan balon lebdeo iznad Sjedinjenih Država i bio je vidljiv golim okom. On je leteo na visini od 18 kilometara, što je mnogo veća visina u odnosu na objekat koji je oboren u petak.

 

Američki predsednik Džo Bajden je naredio obaranje balona. Ostaci su pali na području Južne Karoline i specijalisti su ih sakupili da bi ih analizirali. Kažu da je balon bio veličine dva ili tri autobusa.

 

Amerikanci tvrde da se radi o kineskom špijunskom balonu, dok Kinezi to poriču. Peking tvrdi da se radi o balonu koji je imao čisto naučnu, istraživačku misiju i da je nenamerno narušio američki vazdušni prostor. Kinezi smatraju da je obaranje balona preterana reakcija. Prema novim navodima Pentagona, uspostavljena je zvanična komunikacija Vašingtona i Pekinga o objektima.

 

Još jedan balon je leteo iznad Kolumbije, Venecuele i Kostarike. Kineska ambasada se izvinila i rekla da je balon služio ispitivanju vremenskih prilika, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Kostarike.

 

Kakva je razlika balona i objekata?

Baloni lete na mnogo većoj visini, balon koji je oboren leteo je na visini od 18 kilometara, dok je leteći objekat iznad Aljaske leteo šest kilometara niže, otprilike na visini na kojoj inače lete putnički avioni. A razlika u veličini je slična onoj između dvospratnog autobusa i „bube“ u korist balona.

Još nije jasno odakle su došli objekti koji su oboreni u petak. Pozivajući se na zvanične izvore, Njujork tajms piše da za sada ne postoje naznake da objekat koji je oboren iznad Aljaske potiče iz Kine.

 

I Kanađani kažu da je rano da se bilo šta kaže, ali da je objekat oboren iznad Kanade sličan balonu koji je oboren iznad Južne Karoline, iako je bio drukčijeg oblika i težine.

 

Zašto ima tako puno sumnjivih objekata na nebu?

 

Severna Amerika ima trenutno jasniju svest o mogućim opasnostima koje donose nepoznati leteći objekti. Slučaj obaranja kineskog balona je razvio osetljivost i za druge nepoznate objekte na nebu.

 

U Sjedinjenim Državama je porastao i broj prijava neidentifikovanih letećih objekata (NLO). Do sada je prema vladinim izvorima prijavljeno 510 takvih slučajeva. Mnogi od tih objekata uočeni su u vojno osetljivim područjima. Od tog broja 144 izveštaja odnose se na već poznate objekte, ali postoji i 366 potpuno novih izveštaja očevidaca. Vlada naglašava da i dalje ne postoje indicije o prisustvu vanzemaljskog života.

 

Američko Ministarstvo odbrane je prošle godine osnovalo Kancelariju za rešavanje anomalija za sve domene (All-domain Anomaly Resolution Office, AARO), čija je isključiva svrha prikupljanje i analiza izveštaja očevidaca o neidentifikovanim fenomenima.

 

Brojni takvi izveštaji potiču od vojnih pilota. Kancelarija sarađuje sa tajnim službama kako bi procenila takva svedočenja.