LJEPOTICE KOJE SU BILE PRIMORANE DA SE UNAKAZE: Zašto Mursi žene moraju da nose TANJIR u ustima

U dolini rijeke Omo u Etiopiji naseljeno je nekoliko plemena, a najupečatljivja je zajednica “Mursi”, koja živi u blizini granice sa Sudanom. Njihova nošnja je izuzetno je bogata i raznovrsna, a žene ovog plemena su posebne – nose veoma neobičan aksesoar.

 

Naime, sve Mursi žene nose tanjire u ustima, a sam proces stavljanja tog predmeta u usnu duplju je gotovo nezamisliv. Mnogim ljudima je teško da poveruju da se to zaista negde u svijetu radi.

Poreklo ovog bizarnog običaja još uvijek nejasno.

Smatra se da su se žene namerno unakažavale, kako bi izbegle ropstvo u vrijeme kada su Afrikom harali lovci na robove.

Međutim, postoje još dve teorije. Prema jednoj je uvreženo mišljenje da Mursi veruju da zli duhovi ulaze na usta, pa se pomoću tanjira od njih brane. Sa druge strane, druga kaže da od veličine tanjira zavisi miraz.

Djevojkama između 15. i 16. godine majke raseku usnu i izbiju dva prednja zuba na donjoj vilici, kako bi mogle staviti mali tanjir, najčešće glineni ili drveni.

 

Obično se prvo počinje sa manjim tanjirima, a potom se veličina mjenja nakon nekog vremena, ukoliko je djevojka volja da trpi još veći bol prilikm dodatnog širenja usne.

U današnje vrijeme, običaj je postao malo drugačiji. Kako je ženama veoma naporno da tanjir nose stalno u usni, stavljaju ga samo kada su plemenska slavlja.