Nakon 102 djece, seljak iz Ugande kaže da je dosta

Hasahya se bori za preživljavanje svoje velike porodice od 12 žena, 102 djece i 578 unučadi.

Musa Hasahya Kasera ima toliko djece da se ne može sjetiti većine njihovih imena.

 

Ovaj seljak iz Ugande bori se za preživljavanje svoje velike porodice za koju kaže da broji 12 žena, 102 djece i 578 unučadi, a sada smatra da je dosta.

U početku je to bila šala… ali sada ovo ima svoje probleme”, rekao je ovaj 68-godišnjak za AFP na svom imanju u selu Bugisa u okrugu Butaleja, udaljenom ruralnom području istočne Ugande.

 

“S mojim narušenim zdravljem i sa samo 1,15 hektara zemlje za tako veliku porodicu, dvije su mi žene otišle, jer nisam mogao priuštiti osnovne stvari poput hrane, obrazovanja, odjeće.”

 

Hasahya, koji je trenutno nezaposlen, ali je postao svojevrsna turistička atrakcija u svom selu, rekao je da njegove žene sada preuzimaju kontrolu rađanja kako bi zaustavile dalje širenje porodice.

 

Veći dio porodice živi u kući koja propada, te u dvadesetak koliba od blata pokrivenih travom u blizini.

 

“Moje su žene na kontracepciji, ali ja nisam. Ne očekujem da ću imati više djece, jer sam naučio lekciju iz svog neodgovornog čina rađanja toliko djece za koju se ne mogu brinuti.”

 

Hasahyino potomstvo živi u kući koja propada, čiji je krov od željeza zarđao, te u dvadesetak blatnih koliba pokrivenih travom u blizini.

 

Prvom ženom se oženio 1972. godine na tradicionalnoj ceremoniji kada su oboje imali oko 17 godina, a njegovo prvo dijete Sandra Nabwire rodila se godinu dana kasnije.

 

“Rođaci i prijatelji su me savjetovali da oženim mnogo žena kako bismo rodili mnogo djece i proširili naše porodično nasljeđe”, rekao je Hasahya.

 

Privučen njegovim tadašnjim statusom trgovca stokom i mesara, Hasahya je rekao da su mu seljani nudili ruke svojih kćeri, od kojih su neke čak bile mlađe od 18 godina.

 

Dječji brakovi zabranjeni su u Ugandi tek 1995. godine, dok je poligamija u ovoj istočnoafričkoj zemlji dopuštena prema određenim vjerskim tradicijama.

Hasahya je trenutno nezaposlen, ali je postao svojevrsna turistička atrakcija u svom selu

 

Hasahyino 102 djece imaju od 10 do 50 godina, dok najmlađa žena ima oko 35 godina.

 

“Izazov je što se mogu sjetiti samo imena svog prvog i zadnjeg rođenog, ali nekoj djeci ne mogu se sjetiti imena”, rekao je dok je pregledao hrpu starih bilježnica tražeći detalje o njihovim rođenjima.

 

“Majke su te koje mi pomažu da ih identificiram.”

 

Ali Hasahya se čak ne može sjetiti imena nekih od svojih žena i mora se posavjetovati s jednim od svojih sinova, Shabanom Maginom, 30-godišnjim učiteljem u osnovnoj školi koji pomaže u vođenju porodičnih poslova i jedan je od rijetkih koji je stekao obrazovanje.

 

Kako bi riješili sporove u tako velikoj zajednici, Hasahya kaže da imaju mjesečne porodične sastanke.

 

Lokalni dužnosnik koji nadzire Bugisu, selo od oko 4.000 ljudi, rekao je da je uprkos izazovima, Hasahya “dobro odgojio svoju djecu” i da nije bilo slučajeva krađe ili nasilja.

 

Stanovnici Bugise uglavnom su seljaci koji se bave uzgojem malih količina usjeva kao što su riža, manioka, kafa ili uzgajaju stoku.

Mnogi članovi Hasahyine porodice pokušavaju zaraditi novac ili hranu obavljajući poslove za svoje komšije ili provode dane donoseći drva i vodu, često putujući na velike udaljenosti pješice.

 

Oni koji ostanu kod kuće sjede u dvorištu, neke žene pletu prostirke ili pletu kosu, dok muškarci igraju karte u hladu drveta.

 

Kad je podnevni obrok od kuhane manioke spreman, Hasahya izlazi iz kolibe u kojoj provodi veći dio dana i zapovjedničkim glasom poziva obitelj da stane u red za jelo.

 

“Ali hrane je jedva dovoljno. Djecu smo prisiljeni hraniti jednom ili kad je dobar dan dvaput”, kaže Hasahyina treća supruga Zabina.

 

Dvije njegove žene već su napustile Hasahyu, a još tri sada žive u drugom gradu udaljenom oko dva kilometra zbog prenapučenosti na imanju.

 

Zabina kaže da ne bi pristala udati se za njega da je znala da ima i druge žene.

 

“Kad sam došla i pomirila se sa sudbinom… doveo je četvrtu, petu, dok nije došao do 12 ”, dodala je u očaju.

 

Na pitanje zašto misli da ga više žena nije napustilo, Hasahya je izjavio: “Sve me vole, vidite da su sretne!”