Nemac postao pravoslavac: Najveću ljubav koju sam osetio, osetio sam među Srbima

Iz 1.250 kilometara udaljenog Hehingena u Nemačkoj, Mihael Buš, svakog leta dolazi u Šabac na odmor. Zbog dugogodišnjeg prijateljstva sa Srbima, običaja i tradicije koje je upoznao pored njih, odlučio je da se krsti u pravoslavnoj crkvi.

 

„Moja ljubav prema Srbima je iskrena i čista, jer su me prihvatili kao brata“, kaže Mihael Buš. Tridesettrogodišnji Nemac u Šabac je dolazio na slave i krštenja, a onda je u pravoslavnoj crkvi zakazao i svoje.

Moja biološka porodica se razišla pre mnogo godina, i sve to što mi je celog života nedostajalo, našao sam ovde. Moj kum Milan Lončar mi je kao brat. Najveću ljubav koju sam osetio, osetio sam među Srbima“, ističe Mihael Buš.

 

Sveštenik Vojislav Petrović kaže da je za našu crkvu veliki događaj jer se vrlo retko dešava, da neko iz drugog naroda ili druge konfesije, pređe u pravoslavnu veru.

 

Pre 12 godina, Mihael je počeo da radi kao mehaničar u auto-servisu u Nemačkoj čiji je vlasnik Srbin. Danas je poslovođa koji pored popravke vozila, logistike i finansijskog menadžmenta, zna i sve srpske običaje.

 

„Ništa od toga nije poznavao, nije imao i sve je to pored nas u našoj zajednici video, doživeo, i zavoleo“, kaže Saša Purešević, vlasnik auto-servisa u Nemačkoj.

 

Najlepši su mu srpski specijaliteti, a najteži padeži. Buš kaže da voli ljude, sarmu, ćevape, voli sve.

 

Ovog leta, Mihael je u Šabac došao sa devojkom. Ugostiće i prijatelje iz Nemačke, jer želi, kako kaže, da i oni upoznaju njegovu drugu domovinu.