Nepovratno uništavamo Zemlju, a posljedice nas skupo stoje: Ovih deset katastrofa bile su najrazornije

Najteže posljedice u smislu ljudskih gubitaka imale su poplave u Pakistanu od lipnja do rujna, za koje su znanstvenici utvrdili da su znatno vjerojatnije zbog klimatskih promjena, uzrokujući 1739 smrtnih slučajeva i raseljavanje sedam milijuna ljudi.

Svaka od deset najskupljih oluja, poplava i suša u 2022. stajala je najmanje tri milijarde dolara u “razornoj” godini na prvoj crti klimatskih promjena, pokazuje izvješće.

 

Christian Aid je izdvojio najgore katastrofe povezane s klimom ove godine, dok svijet doživljava sve silovitije oluje, obilne kiše i suše izazvane rastućim globalnim temperaturama kao posljedicom ljudske aktivnosti.

 

One uključuju oluje i sušu u Ujedinjenom Kraljevstvu i Europi, zajedno s velikim događajima na svim naseljenim kontinentima.

 

Uragan Ian imao je najveće financijske posljedice – od 100 milijardi dolara – kada je u rujnu pogodio SAD i Kubu. Zbog uragana je umrlo 130 ljudi, a raselilo se više od 40.000, navodi se u izvješću humanitarne agencije.

Poplave odnijele više od 1700 života

Najteže posljedice u smislu ljudskih gubitaka imale su poplave u Pakistanu od lipnja do rujna, za koje su znanstvenici utvrdili da su znatno vjerojatnije zbog klimatskih promjena, uzrokujući 1739 smrtnih slučajeva i raseljavanje sedam milijuna ljudi. Poplave su stajale 5,6 milijardi dolara, iako su to samo osigurani gubici a procjenjuje se da su stvarno stajale više od 30 milijardi dolara, ističe Christian Aid.

 

Izvršni ravnatelj agencije Patrick Watt rekao je: “Deset izdvojenih klimatskih katastrofa u prošloj godini od kojih je svaka stajala više od tri milijarde dolara ukazuje na financijsku cijenu nedjelovanja u borbi protiv klimatske krize. Ali iza brojki u dolarima leže milijuni priča ljudskih gubitaka i patnje”, naglasio je.

 

“Bez velikih smanjenja emisija stakleničkih plinova, ovaj ljudski i financijski danak samo će se povećati”, upozorio je Watt.

 

Deset najskupljih katastrofa

Ovo je prema izvješću deset najskupljih klimatskih katastrofa u 2022. u smislu osiguranih šteta:

 

Veljača: Oluja Eunice u Belgiji, Njemačkoj, Irskoj, Nizozemskoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji, 4,3 milijarde dolara;

 

Veljača-ožujak: poplave u istočnoj Australiji, 7,5 milijardi dolara;

 

Travanj: Poplave u KwaZulu Natalu i Eastern Capeu, Južnoafrička Republika, tri milijarde dolara;

 

Od lipnja do rujna: poplave u Pakistanu, 5,6 milijardi dolara;

 

Od lipnja do rujna: poplave u Kini, 12,3 milijarde dolara;

 

Od lipnja do rujna: europska suša, 20 milijardi dolara;

 

Rujan: uragan Fiona, Karibi i Kanada, tri milijarde dolara;

 

Rujan-listopad: uragan Ian, na Kubi i u SAD-u, 100 milijardi dolara;

 

Cijela godina: brazilska suša, četiri milijarde dolara.

 

Cijela godina: suša u Kini, 8,4 milijarde dolara.