NEVIĐEN PRIZOR: U Turskoj se pojavio gigantski krater, POGLEDAJTE VIDEO

Ogromna rupa promjera 37 metara i dubine 12 metara nastala je 24. veljače u Karapinaru, gradu u turskoj regiji Konya. O ovom slučaju oglasili su se Tehničko sveučilište Konya (KTUN) i profesor Fetullah Arik.

Bili smo na području gdje je nastala ponikva da bismo je ispitali. Međutim, nismo mogli povezati ove vrtače s potresom koji se dogodio tog dana ili s velikim potresima 6. veljače. U stvari, bio je potres dok smo mjerili”, ispričao je Arik, a prenosi TRT Haber.

“Nismo uspjeli uspostaviti vezu s potresima”

Ipak, on vjeruje da vrtača nije povezana s onim najrazornijim potresom. “Ako je trebalo doći do takvog urušavanja tla, to bi se dogodilo kada se tlo treslo, a to ovdje nije bio slučaj”, dodao je.

“Ako je vrtača spremna za kolaps, tada bi potres mogao biti jedan od tih čimbenika kolapsa. Drugim riječima, gotova vrtača može se urušiti trešnjom. Postoje mjesta na svijetu koja imaju slične odnose, ali usporedili smo potrese u ovoj regiji s vrtačama općenito i nismo uspjeli uspostaviti značajnu vezu”, kazao je Arik.

S druge strane, hrvatski mediji podsjećaju da su vrtače nastajale i u Petrinji nakon potresa, a koje su veze s potresom imale samo u smislu da je on ubrzao njihovo otvaranje.