ODNOS BEZ ZAŠTITE MOŽE BITI FATALAN ZA MUŠKARCA ČAK I U POZNIM GODINAMA: Kondom je posebno obavezan u ovoj situaciji

Mnogi muškarci posle uklanjanja dela ili cele prostate ne koriste kondome jer više ne ejakuliraju kada dožive orgazam. Svi koji to rade greše, upozoravaju stručnjaci.

Pre svega, treba da znate da se lekari se u nekim slučajevima neće odlučiti za radikalnu prostatektomiju jer je to velika operacija koja može izazvati ozbiljne i po život opasne komplikacije, kao što su krvni ugrušci u nogama i plućima, abnormalan srčani ritam, srčani udar, upala pluća i infekcije.

 

Rizik se povećava kod starijih muškaraca i kod onih s drugim zdravstvenim stanjima, kao što su bolesti srca i pluća, visok krvni pritisak, dijabetes ili istorija krvnih ugrušaka, a neke studije su pokazale da se neželjeni efekti, odnosno urinarna inkontinencija i erektilna disfunkcija, takođe povećavaju s godinama.

 

Da bi operacija imala smisla – da bi koristi bile veće od rizika – morate biti dovoljno mladi da biste iskoristili dodatno vreme preživljavanja koje operacija može da ponudi.

Šta posle operacije

 

Mnogi muškarci se posle uklanjanja dela ili cele prostate, prostaktetomije, pitaju da li i dalje treba da koriste kondome iako više ne ejakuliraju kada dožive orgazam.

 

Odgovor je – DA!

 

Polno prenosive bolesti i dalje se mogu preneti sa jednog partnera na drugog: neke bolesti, kao što su HIV/sida, gonoreja, hlamidija i trihomonijaza, prenose se kada inficirani vaginalni ili uretralni sekret dođu u kontakt s površinama koje luče ili sadrže sluz – vaginom i grlićem materice kod žena i uretrom kod muškaraca.

 

Muškarac koji je imao prostatektomiju može da se zarazi ako, na primer, vaginalni sekret žene s hlamidijom uđe u njegovu uretru.

I druge polno prenosive bolesti mogu se preneti kontaktom kože s kožom s ranica, čireva ili inficirane kože koja izgleda normalno, uključujući kožu genitalija (sifilis, genitalni herpes, humani papiloma virus – HPV), koji mogu dovesti do pojave genitalnih bradavica kod muškaraca.

 

Zapamtite, mnogi koji su zaraženi polno prenosivim bolestima nemaju nikakve znake ili simptome bolesti i nisu svesni da prenose infekciju na partnera!