Pakao ipak postoji, ali nije niti blizu Zemlje: Astronomi pronašli vatrenu galaksiju, pogledajte je

Vjeruje se da je Fantomska galaksija udaljena 32 milijuna svjetlosnih godina u zviježđu Riba.

Nove slike iz teleskopa James Webb pokazale su Fantomsku galaksiju u nevjerojatnoj jasnoći i izgeda poput pakla. Vatrene slike snimio je svemirski teleskop James Webb i objavljene su u posebnom izdanju The Astrophysical Journal Letters ranije ovog tjedna. Snimljene JWST-ovim MIRI (Mid-Infrared Instrument), snimke prikazuju spiralnu galaksiju, nazvanu Fantomska galaksija, koja nalikuje lavi ili vatrenom vrtlogu. Sposobnost gledanja u infracrvenom području znači da teleskop može gledati kroz oblake prašine koji bi inače blokirali pogled drugim teleskopima, poput NASA-inog svemirskog teleskopa Hubble.

 

Vjeruje se da je Fantomska galaksija udaljena 32 milijuna svjetlosnih godina u zviježđu Riba. Ove su slike korak naprijed u odnosu na prethodni infracrveni teleskop, Spitzer Space Telescope, koji je bio aktivan između 2003. i 2020. godine. Govoreći o mogućnostima JWST-a – koji kruži oko Zemlje otkako je lansiran 25. prosinca 2021. godine. Karin Sandstrom, izvanredna profesorica na Kalifornijskom sveučilištu San Diego komentirala je otkriće JWST-a. “Otkako je Spitzer umirovljen, nismo imali mnogo pristupa do srednjeg infracrvenog spektra, ali JWST je nevjerojatan”, rekla je.

Dok je Spitzerovo zrcalo bilo samo 0,8 metara, JWST-ovo je 6,5 metara. Sandstrom je poručila: “To je ogroman teleskop i ima nevjerojatne instrumente. Jako sam dugo čekala na ovo.” Nadamo se da će izvanredne slike poput ovih pomoći znanstvenicima da mapiraju strukturu molekularnih oblaka iz kojih nastaju zvijezde. Sandstrom je još rekla: “Područja koja su potpuno tamna na Hubbleovoj slici svijetle u izuzetnim detaljima na ovim novim infracrvenim slikama, što nam omogućuje proučavanje kako je prašina u međuzvjezdanom mediju apsorbirala svjetlost od formiranja zvijezda i emitirala je natrag u infracrveno, osvjetljavajući zamršenu mrežu plina i prašine.”