Pas Žuža četiri je dana bio pod ruševinama, svojim tijelom štiteći malenu bebu…

Kad su spasioci dogovarali minute šutnje kako bi čuli žive ljude ispod hrpe kamenja i pijeska, kuja je zavijala.

Građanska inicijativa Eyes of and Angel objavila je zanimljiv status o psu imena Žuža. Na groblju Spitak, među stotinama grobova s ​​istim datumom smrti – 7. prosinca 1988. – nalazi se jedan bez križa, zvijezde ili fotografije. Na spomeniku je samo ime: Žuža.

 

Tijekom strašnog potresa koji je ubio 25 tisuće ljudi, Zhuzha je učinila nemoguće. Spasila je jednogodišnju djevojčicu koja je bila s njom pod ruševinama.

 

Puna četiri dana pas je svojom toplinom grijao bebu i, eventualno, hranio svojim mlijekom – inače kako objasniti da je dijete preživjelo?

 

Kad su spasioci dogovarali minute šutnje kako bi čuli žive ljude ispod hrpe kamenja i pijeska, Žuža je zavijala. Ali životinje nisu bile prioritet, važniji su bili ljudi.

A onda je Žuža učinila nešto što nikad prije nije – lagano je ugrizla dijete. Djevojčica je počela plakati, a zahvaljujući tome, oboje – uplakana beba i izmučeni i izgladnjeli pas – izvučeni su ispod ruševina.

 

Zhuzha je živjela s obitelji Lale Saryan još 12 godina. A kad je umrla, Lalina rodbina pokopala je na groblju Spitak među drugim ljudskim grobovima…

 

Barem ovaj puta ne po pravilima, nego po zaslugama, napisali su.