Što su to američki piloti vidjeli kad su se približili nepoznatom objektu? Snimka iz kokpita: ‘Crn je i sjajan, pomalo rastegnut’

Piloti američkih borbenih aviona F-16 opisali su što su vidjeli prilikom svog bliskog susreta s jednim od nepoznatih objekata koji su njihovi kolege u konačnici oborili jer su predstavljali opasnost za komercijalni zračni promet. Kako se može čuti na audiosnimci iz kokpita koju je objavio tehnološki portal The Drive, isti onaj koji je svojedobno prvi zaključio što je to palo kod studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu, piloti u letu nad jezerom Huron govore o misterioznom “crnom i sjajnom objektu sa žicama”.

“Ne bih ga nazvao balonom… Pojma nemam… Vidim ga svojim očima. Izgleda kao… Kao nekakav rastegnuti objekt… Teško je reći, prilično je malen”, govori pilot koji kasnije ipak prelama i kaže: “Ma, ja ću ga zvati balon”.

Vjerojatni razlog za ovoliku nejasnoću među pilotima je brzina njihova kretanja u odnosu na vrlo spor let objekta, čemu svjedoči i napomena jednog od njih da bi bilo teško pogoditi taj objekt jer je “tako spor i malen”. “Definitivno je manji od automobila”, ustvrdio je drugi pilot.

‘Nešto nalik žicama’

U razgovoru svako malo spominju žice ili nešto nalik žicama što visi s donje strane objekta. “Vidim da je metalno ili kakvo već, ali vidim te linije kako se spuštaju prema dolje iako ispod njih ne vidim ništa”, opisuje jedan pilot. Njegov kolega se slaže: “Definitivno se vide žice ispod, ali ništa ne drže.” The Drive tumači da to doista mogu biti obilježja nekakvog balona, iako se ne čini da je ovaj imao ikakav teret ili je možda, čemu svjedoče te žice, otpao ili namjerno spušten.

“Izgleda mi crnkasto ovako izvana. Čini mi se kao kontejner iako ne mogu zapravo reći kakvog je oblika”, kaže jedan pilot. “Izgleda tamno, vidim i odsjaj sunca”, govori drugi.

Oboren je Sidewinderima

Na snimci su, piše Drive, zvučali zabrinuto i pitali se hoće li se sudariti s objektom kojem su se morali približiti da bi ga dobro vidjeli. Portal dodaje da njihov opis objekta zvuči poput onoga što su njihovi kolege opisivali 2010-ih kada je bilo više susreta s nepoznatim objektima, ali tada nije bilo naredbi da se obaraju.

Ovaj objekt je u konačnici srušen nakon pogotka projektilom AIM-9X Sidewinder. Američka vojska kasnije je i službeno objavila da je objekt imao “oktogonalnu strukturu” i da su s njega “visile žice”. General Glen VanHerck, zapovjednik američkog sjevernog zapovjedništva kazao je da nije bilo nikakvih naznaka da objekt predstavlja prijetnju, javlja Telegraph.