TUČA NA GROBLJU, POTPUNI HAOS! Ispao im kovčeg, pop pokušavao da zaustavi ludilo, petoro ljudi povrijeđeno!

Do incidenta je najvjerovatnije došlo zbog osvete između dvije rivalske porodice u tom području.

Za vrijeme sahrane Tereze Vard, u okrugu Golvej, u Irskoj, izbila je tuča u kojoj su dvije žene i pet muškaraca teško povrijeđeni. Ožalošćeni su iz čista mira napadnuti na groblju, a kovčeg mrtve žene pao je na pod jer su šokirani ožalošćeni bili primorani da se brane, piše Informer.

 

Terezina sahrana prvobitno je zakazana za drugi dan, ali je pomjerena, kako bi se održala na rođendan njene kćerke, koja je umrla od raka prije samo devet mjeseci, prenosi Dejli Star.

Zbog toga su se dvije sahrane poklopile, što je dovelo do toga da je policija bila u stanju pripravnosti od ranih jutarnjih sati u sredu ujutru.

 

Grupa muškaraca je iznenada napala povorku

 

Martin Antoni Vard (35), upravo je bio sahranjen, a porodica i prijatelji gospođe Vard nosili su kovčeg do grobnog mjesta kada je grupa muškaraca, za koje se vjeruje da nisu u srodstvu ni sa jednom porodicom, počela da napada ožalošćene na sahrani gospođe Vard.

 

Pretpostavlja se da je do incidenta došlo zbog osvete između dvije rivalske porodice “putnika” u tom području, koja je eskalirala posljednjih mjeseci i nije bila povezana sa porodicama pokojnika.

 

Stanovnici u blizini groblja Tuam rekli su da su primijetili prisustvo policije u tom području od ranog jutra.

 

– Napadi su se dogodili iz čista mira. Kovčeg nije ni uspio da uđe u grobnicu i morali su da ga bace na zemlju dok se nije smirila situacija – rekao je jedan očevidac.

 

Oni koji su vidjeli šta se dogodilo rekli su da je to sigurno bilo veoma uznemirujuće za porodicu koja je toliko voljena i poštovana u zajednici.

 

Jedan čovjek je dodao da Tereza nije zaslužila ovo upravo zbog svega što je učinila za svoj grad.

 

Izjave očevidaca potvrdile su da je napad trajao oko 20 minuta. Rekli su kako je sveštenik, Pat Farager, uzalud pokušavao da smiri stvari, ali mu nije pošlo za rukom.

 

– Mogli ste da ga vidite kako maše rukama i pokušava da prekine nered, ali nije uspio – rekao je jedan od očevidaca.

 

Drugi je dodao da je isprva bilo „sporadičnih napada“, ali da je u roku od nekoliko sekundi vidio “žene koje vrište i djeca koja plaču“.

 

– Vidio sam dečaka kako bježi sa jaknom iscjepanom nožem – dodao je on.

 

– Bilo je veoma uznemirujuće vidjeti decu kako bježe sa ružama u rukama, koje su nosili za baku – rekao je očevidac.

 

Stanovnici ulice Gilmartin Road, gdje se napad odigrao, bili su zgroženi. Jedan stanovnik je rekao da je “razočaravajuće” to što će Tuam ostati zapamćen po ovome, umjesto po dobrim vijestima iz grada.

 

Groblje Tuam bilo je u četvrtak ujutro prepuno ljudi, a dvoje mještana je zvalo da provjeri svoje porodične grobnice kako bi bili sigurni da nisu oskrnavljene uslijed napada.

 

Samo nekoliko sati nakon nasilnih scena, groblje je ponovo bilo besprijekorno. Porodice i prijatelji pokojnika pomogli su u sređivanju iz poštovanja prema mrtvima, nakon incidenta.