Za tri dana, tri NLO oborena iznad Severne Amerike: Zvaničnici kažu da ništa nije isključeno, čak ni – “vanzemaljci”

Američka vojska oborila je tokom vikenda nekoliko neidentifikovanih letećih objekata, što su samo poslednji u nizu slučajeva narušavanja vazdušnog prostora te zemlje, a zvaničnici navode da se i dalje utvđuju sve okolnosti, kao i šta su oboreni objekti zapravo predstavljali.

 

U najnovijem incidentu, Pentagon je saopštio da je borbeni avion F-16 u nedelju, 12. februara, oborio neidentifikovani objekat iznad jezera Hjuron, na granici sa Kanadom. Kako se navodi, ovaj NLO je leteo u blizini američkih vojnih lokacija i predstavljao ne samo pretnju za civilno vazduhoplovstvo, već je bio i potencijalno sredstvo za nadzor.

 

U saopštenju je, međutim, naglašeno da NLO nije bio ocenjen kao vojna pretnja za objekte na zemlji, i da su ga radari prvo locirali iznad Montane.

 

Oboreni objekat su zvaničnici opisali kao “osmougaoni objekat na koji su bile prikačene žice”, a u trenucima kada ga je raketa pogodila, leteo je na oko šest kilometara visine, što je moglo da predstavlja eventualnu opasnost po civilne letelice.

Obaranje kineskog balona, 4. februar 2023.

Kako je guvernerka Mičigena rekla, u pitanju je bio četvrti objekat koji je oboren iznad teritorija Severne Amerike u posednjih nedelju dana, jer je u petak jedan oboren iznad Aljaske, a u subotu drugi iznad Jukona u Kanadi.

 

Prethodno je, 4. februara, američka vojska oborila iznad Atlantskog okeana objekat za koji se ispostavilo da je balon koji pripada Kini. Iz Vašingtona su rekli tada da je u pitanju špijunski balon za nadzor i prikupljanje operativnih podataka, dok su iz Pekinga oštro negirali ovakve tvrdnje i navodili da je u pitanju meteorološki balon, mada nisu rekli ko je tačno vlasnik.

 

Van Herk: Ništa nije isključeno, utvrđuju se činjenice

Šef Američke komande vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) za sever, general Glen Van Herk, izjavio je na konferenciji za medije nakon obaranja poslednjeg objekta da se ne isključuje nijedna mogućnost kada je u pitanju poreklo letelice.

 

Na pitanje da li je isključio vanzemaljsko poreklo tri vazdušna objekta koja su oborili američki ratni avioni u proteklih nekoliko dana, Van Herk je na brifingu u Pentagonu rekao da “ništa nije isključeno i da se procenjuju sve pretnje ili potencijalne pretnje, kao i da se radi na njihovoj identifikaciji.

 

Američki general je dodao da vojska nije u mogućnosti da odmah odredi na koji pogon su bili oboreni objekti, niti odakle su došli, pa ih zbog toga sa razlogom zovu “objektima”, a ne “balonima”.

 

Neimenovani zvaničnik američke odbrane, međutim, rekao je za Rojters da vojska nema nikakve dokaze koji bi sugerisali da je bilo koji od oborenih objekata bio vanzemaljskog porekla.

 

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer izjavio je za televiziju ABC da američki zvaničnici za nacionalnu bezbednost misle da su objekti koji su oboreni iznad Aljaske i Kanade bili baloni. Međutim, nekoliko sati kasnije iz Bele kuće su rekli da je prerano reći šta su bili oboreni objekti, i da bi ipak trebalo sačekati da se pronađu njihovi ostaci.

 

Za olupinama se, inače, i dalje traga, a cilj je upravo da se utvrdi precizno njihovo poreklo kao i za šta su tačno služili, ali se radi u otežanim uslovima zbog hladnog vremena.