ZVER JE ZAISTA POSTOJALA: Iza čuvene bajke, krije se istinita životna priča puna preokreta!

Inspirisana je čovekom koji je patio od takozvanog sindroma vukodlaka.

Mališani obožavaju prelepu bajku “Lepotica i zver” , ali malo ko zna da ona, zapravo, predstavlja istinitu priče o životu Petrusa Gonsalvusa sa Kanarskih ostrva, koji se borio sa sindromom vukodlaka.

 

Priča o lepotici koja se udaje za zver prvi put 1970. godine, a nju je napisala sespisateljica Gabrijel Suzan de Vilnou. Ona nije bila plod njene mašte, već je bila inspirisana likovima koji su zaista postojali.

 

Zver je, u stvari, muškarac Petrus Gonsalvus, rođen 1537. godine na Kanarskim ostrvima. Naime, on je bolovao od hipertrihoze, koja je tada bila potpuno nepoznata i neizlečiva bolesti.

Gonsalvusa su sa samo 10 godina zaključali u kavez i poslali kralju Henriju Drugom, kao poklon za krunisanje. Bio je tretiran kao zver, dok je vreme provodio u modrumu! Tek kada su lekari ustanovili da se radi o pravom dečaku, Petrusu se sudbina osmehnula.

Iako kralj nije polagao velike nade u njega, odlučuje da mu obezbedi obrazovanje. Međutim, Gonsalvus ga iznenađuje, pokazavši se kao dobar učenik, koje uspeo da nauči nekoliko stranih jezika i manire visokog društva, bez velike muke. Koliko je samo uspeo da napreduje, pokazuje činjenica da je postao ugledan član kraljevske palate, uz sve privilegije tadašnje aristokratije.

 

Francuski presto posle smrti Henrija Drugog, presto zauzuma njegova žena Katarina di Mediči. Za nju se znalo da je osoba vrlo teške naravi, sa kojom se nije izlazilo lako na kraj. Kako bi se zabavljala, počela je da pravi planove ženidbu Gonsalvusa, jer je želela, prema pričama sa dvora, da vidi decu koja boluju od hipertrihoze.

Petrus je, na kraju, oženio devojku koja je bila kraljičina imenjakinja. Sa njom je proveo 40 godina u braku, a imali su, čak, sedmoro dece.

Šta je sindrom vukodlaka?

 

Hipertrihoza, suvišna kosa, je bolest koja dovodi do prekomernog rasta dlake na nekarakterističnim mestima na telu poput: usana, stomaka, grudi, lica, rukama, leđima. Nema neke štetne efekte po zdravlje, ali se smatra estetskim defektom.