100 M2 KUĆE GRIJE ZA 1 €! Ivan na magnet čak 200 za 15, a Deki spojio klimu i radijator i košta ga manje od 5€

Ljeti hladi i štedi novac, a radi na principu obrnutog frižidera! Stručnjak otkriva da se najviše toplote gubi kroz neizolovani plafon, što znači da plaćate bogatstvo za struju i hladno vam je dok komšija iznad uživa jer mu dajete podno grijanje.

Energija je ove zime porasla da su se mnogi češali i razmišljali kako da spoje famozni 15. oktobar sa 15. aprilom.

 

Na svu sreću, ova zima je bila blaga, što je dobro došlo svima koji nemaju centralno grijanje. Najteže je bilo onima s kotlom na pelet jer mu je cijena bukvalno skočila u nebo.

Budući da patnja tjera čovjeka na sve i svašta, mnogi su tražili alternativu, ali i iznjedrili izume kada je riječ o grijanju i toplotnoj energiji.

 

Ono što je interesovalo potrošače, posebno one sa kućama, jeste sistem za grejanje vazduha i vode koji košta 1 evro dnevno za ukućana u kući od 100 kvadrata.

 

Riječ je o tzv toplotnoj pumpi vazduh-voda koja proizvodi 3 do 4 kilovata toplote na svaki kilovat potrošene električne energije, što znači da je isto toliko puta efikasnija od TA peći ili podnog grejanja sa električnim bojlerom gde je odnos 1/1 – odnosno za 1KW električne energije dobijate samo 1KW toplotne energije. Ujedno, to znači da pomenuta pumpa štedi struju 3-4 puta više, pa su i računi manji.

Naime, ugradnja toplotnih pumpi zrak-voda rješenje je za grijanje koje je 3-4 puta jeftinije u odnosu na električno grijanje, a uštede u potrošnji električne energije su i do 75 posto. Montaža nije komplikovana i ceo sistem se sastoji iz dva dela i košta od 2.000 do 7.000-8.000 evra u zavisnosti od veličine objekta. Oni koji ga zagovaraju tvrde da se isplati u vrlo kratkom roku zahvaljujući uštedi na računu za struju.

 

Ovako je spojio klimu i radijator pa se grije za cijenu kutije cigareta

 

Stručnjak, čiju su priču mnogi poslušali, lijepo je objasnio kako svoj stan od četrdesetak kvadrata grije po cijeni kutije cigareta. On je i ljubitelj toplotnih pumpi za koje tvrdi da troše 5 puta manje struje, pod uslovom da su kvalitetne, koje su obično japanske, a ne kineske.

 

Kaže da se i do 50 posto energije u stanu ili kući gubi kroz plafon, a kada imate izolovani plafon – najmanje 25 cm kod izgradnje ili 20 cm kod renoviranja, uštede su ogromne i kuća je topla. .

 

Kaže da je sreo i ljude koji spuštaju plafon za LED rasvjetu i ne izoluju unutrašnjost, već ostave šuplje i tu se gubi toplina.

Sva toplota se diže i “curi” kroz plafon, pa plaćate dosta računa za struju i hladno vam je, ali zato toliko dobro grejete komšiju da on zapravo ima podno grejanje i račun za struju mu je smešan. Dodaje da prilikom kupovine stana svakako treba pitati ili pogledati specifikacije, a kod gradnje kuće da je plafon dobro izolovan.

 

Dizajnirao je poseban sistem za svoj stan, uzeo je izmjenjivač i spojio svoju inverter klimu na radijatore, pa freon grije zrak, koji onda zagrijava vodu u radijatorima! U njegovom stanu od četrdesetak kvadrata je 25,8 stepeni, a struju mesečno plaća 2.800 dinara. Kupatilo ima podno grijanje i sušilicu za peškire.

 

Deki se već 23 godine bavi ugradnjom sistema grijanja i hlađenja.

 

U radionici poznatog slavonskog inovatora Ivana Jakobovića prije nekoliko godina nastao je izum o kojem su hrvatski mediji dosta pisali, a koji je privukao pažnju svih onih koji pate od visokih računa za grijanje tijekom zimskih mjeseci.

 

Ovaj Slavonac se ranije proslavio postrojenjem za biodizel sa nula posto sumpora, a njegov kasniji izum magnetnog grijanja zainteresovao je i programere iz jedne srpske kompanije.

 

– Hteli smo da napravimo još jednu mašinu, ali nije ispalo kako smo očekivali, pa nam je sasvim slučajno palo na pamet da napravimo nešto novo i probamo da li magnetno grejanje zaista radi – kaže suvlasnik kompanije, koji je programer po profesiji, rekao je Mondu.

Prema njegovim riječima, magnetno grijanje je čak pet puta isplativije.

 

– U ovo smo se upustili iz hobija jer imamo dvije velike kuće koje grijemo toplotnim pumpama i odlično radi, ali grijanje magnetima je pet puta isplativije – kaže programer.

 

U video klipu majstor je pokazao grijanje za koje su potrebne 3 plinske boce od 60 litara sa vodom u srednjoj boci. Tvrdi da se sa 1,2 litra na sat prerađenog ulja može zagrijati 500 kvadrata otvorenog prostora ili hala.