AJNŠTAJNOVA BRAČNA PRAVILA KOJA BI ZGROZILA SVAKOG MUŠKARCA: Mileva je trpela ono što današnje žene ne mogu NI ZAMISLITI

Pravila Ajnštajna kojih je Mileva morala da se drži u braku su, blago rečeno, šokantna! U današnjem modernom vremenu su prosto nezamisliva.

Legendarni nobelovac i fizičar Albert Ajnštajn je po znanju i dostignućima u nauci bio ispred svog vremena, ali njegova narav uopšte nije bila blaga. Pored nenadmašnih dela koje je ostavio iz sebe, ostao je upamćen i kao težak čovek.

 

Njegov karakter je umnogome uticao i na odnos sa suprugom Milevom Marić, koja je zbog porodice i njegove karijere zapostavila svoj naučni rad.

Albert i četiri godine starija Mileva upoznali su se na studijama. Marićeva je u to vreme važila sa vrlo perspektivnu studentkinju sa odličnim predispozicijima sa sjajnu naučnu karijeru. Sa druge strane, Ajnštajn je bio veoma ćutljiv, nedruželjubiv, skoro uvek je sedeo sam. Kako su potpuno različite osobe, javnost se uvek pitala kako su se uopšte i zaljubili jedno u drugo.

 

Pre nego što je diplomirala, Mileva je zatrudnela i rodila vanbračnu ćerku Lizerl. Neposredno pred njeno venčanje sa naučnikom, dete joj je obolelo od šarlaha i od tada joj se gubi trag. Nije poznato da li je preminula od posledica bolesti ili je data na usvajanje.

Sudbonosno “da” izgovorili su u Bernu 6. januara 1903. Međutim, Ajnštajnova majka nikako nije mogla da podnese Milevu, a nije se ni trudila sa skriva netrpeljivost. Smetala joj je razlika u godinama, to što je snaja zadržala pravoslavnu veru i što je imala jednu kraću nogu. Iako joj je podarila i dva unučeta, nikada je nije zavolela, već je sve više uticala na sina da je ostavi.

 

Čini se da im je brak bio u krizi od samog početka, smenjivali su se bolji i lošiji periodi. Albert nije bio posvećen mnogo porodici. Šest dana nedeljno provodio u patentnom zavodu, slobodno vreme je posvećivao fizici. A sve više momenata je provodio i sa svojom ljubavnicom, koja mu je bila i rođaka, Elzom Lovental.

Posle jedne žestoke rasprave, Albert je Milevi sastavio “spisak pravila” kojih je očekivao da se pridržava. Lista “zahteva” otkrivena je u jednom Albertovom pismu Milevi, a objavljena je u biografiji “Ajnštajn – njegov život i univerzum”.

 

ALBERTOVA BRAČNA PRAVILA ZA MILEVU:

 

I DEO

 

Vodićeš računa da:

 

da moja odeća i rublje budu održavani u redu

da dobijam redovno tri obroka u svojoj sobi

da moja spavaća i radna soba budu uredne i naročito da moj sto bude korišćen samo za moje potrebe

II DEO

 

Odreći ćeš se svih ličnih veza sa mnom, osim ako one nisu neophodne zbog socijalnih razloga. Pogotovo ćeš se odreći:

 

mog sedenja u kući s tobom

mog izlaženja i putovanja s tobom

III DEO

 

Poštovaćeš sledeća pravila u vezi sa mnom:

 

nećeš očekivati nikakvu intimnost od mene, niti ćeš mi bilo šta prigovarati

prestaćeš da razgovaraš sa mnom ako to budem zahtevao

napustićeš moju spavaću i radnu sobu ako to budem zahtevao istog trena i bez protesta

IV DEO

 

Obavezuješ se da me nećeš omalovažavati pred našom decom, ni rečima ni ponašanjem, piše Istorijski zabavnik.

 

Posle godina i godina trpljenja Ajnštajnove preke naravi, Mileva je odlučila da na njihov brak stavi tačku u julu 1914. godine i to samo dan pred Prvi svetski rat. Sa decom je otišla u Cirih. Tek dve godine kasnije Albert je zatražio razvod i zvanično su se razveli 14. februara 1919. Samo nakon nekoliko meseci naučnik se oženio dugogodišnjom ljubavnicom Elzom.