Dio Sunca se otrgnuo i formirao vorteks. Znanstvenici: “Ne znamo što se točno događa”

UNATOČ tome što je Sunce jedno od najznačajnih aspekata našeg života, još uvijek nam nisu poznati svi mehanizmi iza procesa koji se zbivaju na našoj zvijezdi. Znanstvenici cijelo vrijeme pozorno prate te analiziraju događaje na tom užarenom tijelu, a sada su uočili nešto jako neobično.

 

Primijetili su da se materijal iz plazme koja je izbila sa Sunčeve površine odvojio i iznad solarnog sjevernog pola oblikovao vrtlog. Stručnjaci tvrde da do sada tako nešto nisu vidjeli i da su potrebne daljnje analize kako bi se utvrdilo je li se to stvarno dogodilo ili nije i što to točno znači, piše Science Alert.

 

Sunce trenutno prolazi kroz fazu pojačane aktivnosti. Do sada je svakoga dana ove godine izbacilo poneku baklju. U siječnju je čak lansiralo nekoliko njih kategorije X i M. Klasa X je najjača moguća erupcija na Suncu, dok su baklje M klase razinu slabije. No to nije razlog za zabrinutost – naša zvijezda prolazi kroz različite cikluse aktivnosti svakih 11 ili više godina.

 

Solarni ciklusi

Solarni ciklusi imaju ogroman utjecaj na Sunčev sustav, ali ih relativno slabo razumijemo. Znanstvenici smatraju da su vjerojatno povezani sa solarnim magnetskim poljem. Otprilike svakih 11 godina Sunčevi magnetski polovi se okreću, sjeverni postaje južni i obrnuto. Ta situacija se podudara s onim što je poznato kao solarni maksimum, kada Sunce izbacuje najviše baklji i koronalne mase (CME) te ima najviše pjega.

 

Nakon toga dolazi razdoblje smirivanja aktivnosti, a poslije opet kreće razdoblje solarnog maksimuma. Sada je naša zvijezda upravo u toj fazi, odnosno na pragu spomenutog maksimuma. Ciklusi aktivnosti karakteriziraju se i predviđaju na temelju jednog faktora: broja Sunčevih pjega.

 

To su privremena područja u kojima su magnetska polja posebno jaka, što potiče erupciju baklji i CME-a. Mi pjege