GENIJE KOJI JE NAPRAVIO JUGA ŽIVI OD 400 KM PENZIJE: NASA SE OTIMALA ZA NEBOJŠIN PATENT, A SADA SPREMA IZUM ŽIVOTA

Nebojša Milošević iz Male Sugubine kod Trstenika, u Srbiji nakon 27 godina staža u tri fabrike postao je tehnološki višak i proveo narednih 20 godina na birou bez nadoknade.

Od 1993. do 2013. godine bio je na birou bez zdravstvene knjižice i kako kaže “žute banke”.

 

Bez Nebojše ne bi postojali “Fića”, “Jugo 45”, “jugo 55”, “Florida”…

Kako piše N1, bez njega ne bi postojali ni “fića”, ni “jugo 45” ili “55”, ni “florida”. Uštedeo je “Zastavi” milijarde dinara, a zbog unapređenja motora tenka (turbomotora), kojim se i danas ponosimo, kako veruje, proglašen je tehnološkim viškom.

Sa 27 godina staža u tri fabrike – “Zastava”, “Prva petoletka”, “Saponija” – ostaje kao tehnloški višak i 20 godina na birou bez nadoknade. Od 1993. pa sve do 2013, proveo je na birou, bez zdravstvene knjižice i kako kaže – bez “žute banke”.

 

“Kad je Alatnica – kad je odglumljen stečaj Altanice 1998. godine, ja sam Privrednom sudu u Kraljevu podneo zahtev da ja imam autorska prava u toj firmi, da mi ta firma nije nadoknadila autorska prava… Sve je rešeno, samo je moj predmet ostao nerešen – bez ikakvih komentara”, rekao je Milošević u emisiji “Da sam ja neko”.

 

Još su se onda prodavali rezervni delovi za “floridu” i “juga”, što sam ja konstruisao, država je i dalje uzimala porez na promet, a on za to nije dobio ni dinara.

 

Ovaj šumadijski genije, čiji je koeficijent inteligencije 203, živi sa manje od 25.000 dinara svoje i oko 18.000 Mirine penzije, i zna da ništa ni danas ne bi mogao drugačije.

 

Bez onoga što je on osmislio ne bi bilo ni nemačkog retardera na nemačkim kamionima. Na pitanje da li se neko okitio njegovim pronalascima, kaže: “Kud i kamo, i čitave firme”.

Ovaj genije je osmislio i mašinu za prikupljanje polena, napravio prototip…

 

Sada radi na mašini koja može da koristi okolnu energiju – energiju i biljaka, vode, sunca, svega iz okoline – i to sa velikih daljina. I da šalje na velike daljine, dodaje. Milošević kaže da je to šlag na torti njegovih pronalazaka. Uz pomoć tog uređaja pronašao je, do sada, kako kaže – više od hiljadu lokacija na kojima je nađena voda.