KAKO DA UŠTEDITE NOVAC U DANAŠNJE VRIJEME? Ovo je 5 ključnih savjeta, biće vam žao što ih ranije niste znali

U vrijeme galopirajuće inflacije koja se ne stišava, i neprestanog rasta cijena nikome nije prijatno, svi su na ‘klizavom’ terenu. Sve što je neko i uspjevao da uštedi ranije, sada je obezvrijeđeno jer je inflacija ‘progutala’ vrijednost novca.

Ipak, kako ističu stručnjaci, baš zbog toga u kriznim vremenima treba štedjeti još više. A odvajanje novca sa strane ne treba da znači nužno i odricanje.

 

Planirati troškove nije lako.

Štednja je, naravno, jedino moguća kada rashodi ne prevazilaze prihode, što je izazovno čak i za osobe sa veoma visokim primanjima. S druge strane, odvajanje djela zarade zbog ostvarenja nekih budućih ciljeva, manjih ili većih, može dugoročno da pomogne situaciji u novčaniku, čak i pri kraju mjeseca.

 

Štednja podrazumjeva da planiramo svoje troškove i da budemo spremni na nepredviđene stvari. Odgovorno i racionalno razmišljanje je prvi korak ka štednji, a sve počinje sa dva osnovna, i vrlo jednostavna savjeta – da razmislimo o tome gde možemo da potrošimo manje i gdje možemo da zaradimo više novca.

 

Ovo su pet ključnih koraka:

 

1. Jasno odrediti za šta štedimo. Štednja može da bude namjenjena za šta god poželimo, ali moramo precizirati šta štednjom želimo da postignemo. Cilju štednje ćemo biti posvećeniji ako ga zapišemo na vidnom mjestu.

 

2. Kada znamo za šta štedimo, odnosno koliko novca nam treba, treba da odredimo i vremenski period u kom treba da se realizuje naš cilj.

 

Za sve je upornost ključna

 

3. Važno je potom odrediti mjesečne iznose koje moramo odvajati za štednju da bismo dostigli planirani iznos u predviđenom roku. Motivacija za štednju je daleko veća kada znamo iznos koji treba da uštedimo.

 

4. Potrebno je i utvrditi odgovarajući model štednje, u zavisnosti od potrebnog iznosa, perioda i životnih navika.

 

5. Na kraju, treba biti uporan i ne odustati lako. Možda će u početku djelovati nemoguće, ali vremenom štednja postaje lijepa navika koja obezbjeđuje ugodniji i bezbrižniji život. Ključno je biti disciplinovan, ali i kreativan u iznalaženju načina da se novac ne potroši.