LJEKARI SU GA PRIMILI U BOLNICU, BIO JE NA SAMRTI: Kada su mu vidjeli tetovažu, ODMAH SU GA PUSTILI DA UMRE

Sedamdesetogodišnji muškarac doveden je u hitnu pomoć pijan i u nesvijesti, a kako bolnica nije mogla da pronađe njegovu najbližu rodbinu jer nije imao identifikacioni dokument, zbog tetovaže koju je imao na grudima nisu znali šta da čine sa njim.

Doktori u bolnici u Majamiju ostali su u etičkoj dilemi pošto su vidjeli tetovažu muškarca na kojoj piše “do not resuscitate” (nemojte me oživljavati), s njegovim inicijalima ispod.

 

Kad je muškarcu puls počeo da slabi, doktori su odlučili da ga tretiraju kao da tetovaža nije izjava o njegovoj želji, ali istovremeno su zatražili etičke konsultacije.

Nakon završetka konzultacija, donesena je odluka da ipak poštuju njegovu tetovažu i pacijent je tokom noći umro, piše New England Journal of Medicine.

Gregori Holt, vodeći autor studije o slučaju, najviše je bio zabrinut jesu li donijeli ispravnu odluku po pitanju zakona. “Florida ima stroga pravila po tom pitanju”, rekao je za Gizmodo.

 

I dok se tetovaža s porukom “nemojte me oživljavati” može činiti ekstremnom, sličan zahtijev sasvim sigurno nije. Oko 80 posto američkih pacijenata Medicarea kaže kako žele da izbjegnu hospitalizaciju i intenzivnu njegu tokom terminalne faze bolesti.