Ljudi su u panici, vreba velika opasnost: Vulkan zastrašujućeg imena ‘poslao’ opako upozorenje

Zabrinutost je ponovno zavladala kada je vulkan visok 9551 stopu eksplodirao oko 12:00 sati po lokalnom vremenu, uzrokujući da vrući oblaci kamenja, lave i plina dosegnu i do sedam kilometara od vrha.

Vlasti su izrazile zabrinutost da će vulkan ‘sudnjeg dana’ eksplodirati nakon što je u subotu (11. ožujka) eruptirao i izbacio vreli dim nad okolnim područjem. Planina Merapi, smještena na granici između pokrajine Središnja Java i posebne regije Yogyakarta, Indonezija, najaktivniji je vulkan u zemlji.

 

Čini dio Pacifičkog vatrenog prstena, pojasa u obliku potkove oko ruba Tihog oceana gdje su česte vulkanske aktivnosti i potresi. Znanstvenici su dugo strahovali od scenarija sudnjeg dana u slučaju velike erupcije Merapija, a istraživači sa Sveučilišta u Cambridgeu upozoravaju da bi to moglo izazvati vulkansku zimu na Zemlji i dovesti do ekonomskog kolapsa.

Situacija nije bajna

 

Zabrinutost je ponovno zavladala kada je vulkan visok 9551 stopu eksplodirao oko 12:00 sati po lokalnom vremenu, uzrokujući da vrući oblaci kamenja, lave i plina dosegnu i do sedam kilometara od vrha.

 

Indonezijski istraživački i razvojni centar za tehnologiju geoloških katastrofa (BPPTKG) podijelio je vijest, navodeći da je erupcija još uvijek trajala oko 12:30.

Agencija je također promatrala tok lave s kliznom udaljenosti od preko 4900 stopa i prati status seizmičnosti, učestalost potresa u regiji.

Trenutačno su glavni čimbenici rizika lavine lave i vrući oblaci koji teku od Merapija do rijeka uključujući Boyong, Bedog, Krasak i Bebeng. “Udaljenost je sedam kilometara od vrha planine Merapi u kanalima Kali Bebeng i Krasak”, navodi se u priopćenju BPPTKG. “Trenutno erupcija još uvijek traje.”

 

Erupcija još traje

 

Kao takva, javnost je pozvana da ne provodi nikakve aktivnosti u potencijalno opasnim područjima i da bude oprezna zbog rizika od pepela i lave oko mjesta vulkana. BBPTKG je također rekao da će, ako dođe do značajne promjene u aktivnosti, status vulkana biti odmah pregledan.

 

Izvješća nastavljaju pristizati na osmatračnicu Mount Merapi u Babadanu jer je nekoliko lokacija pogođeno pepelom.

 

Međutim, rekao je da nema izvješća o bježanju stanovnika iz pogođenih područja i objasnio da će njegov tim i BBPTKG dati upute kada se treba evakuirati ako se vrući oblaci produže.

“Ovaj događaj opažen je samo jednom. Bilo je pet do šest lavina”, rekao je Yulianto.

 

“Ako pokrivenost nastavi rasti i udaljenost bude veća od sedam kilometara, vjerojatno će biti preporuka stanovnicima da se evakuiraju.”