Mala životna pouka o zdravlju koju morate da čujete već danas

Čini se da nikad više nismo pričali o zdravlju.

Možda je to jedini logični epilog pandemije, gde smo nakon mnogo meseci u kojima smo svi postali gugl-virusolozi (i klempavi od stalnog nošenja maski) sad ostavljeni u limbu preporuka ali bez zvanične potvrde da je sa koronom konačno gotovo. Gotovo sigurno ima veze i sa viralnom prirodom Konstraktine briljantne pop paradigme o zdravstvenom kartonu i self-care ideologiji, koja će uskoro predstavljati Srbiju na takmičenju za Pesmu Evrovizije. A u mom krugu prijatelja, od kojih svi što su tek okrznuli četrdesetu, svako malo neko prijavi neku “penzionersku” boljku.

 

Pa ipak čini se da o zdravlju više govorimo nego što mu se zaista posvećujemo. Imam taj jedan mladež na vratu kog se setim svaki put kad skidam duks sa kapuljačom preko glave – pa opet poslovično zaboravljam da odem na skrining. Da, muče me alergije u ovo doba godine – no deceniju i po nisam bio da proverim za šta tačno pijem toliko antihistaminika na svoju ruku. I na kraju, ali ne i najmanje važno, uprkos tome što tamanim crveno vino, kafu bez mleka i tamnu čokoladu – stalno odlažem odlazak kod zubarke na skidanje kamenca.

 

Prepoznali ste se u ovim redovima? Sigurno ni vi ni ja nismo jedini. Mislim da su ove mikro samo-sabotaže svojstvenije mlađim generacijama nego što bi voleli da priznamo. Negde između galimatijasa zdravstvenog sistema i okolnosti tržišta rada nakon svetske ekonomske krize, to “ne’am knjižicu” je postalo folklor a vreme provedeno u čekaonici doma zdravlja stavljeno “ad acta” za naše #hyperbusy rasporede.

Nego, treba li da čekamo da nam organizam pošalje neki crveni alarm pre nego što shvatimo u kojoj meri svoje dobrostanje uzimamo zdravo za gotovo (pun intended, što bi rekli Ameri)?

 

Međutim, da ne biste bili u situaciji da samo verujete meni (ne)ogovornom na reč, hajde da čujemo šta “kaže struka”: eksperti podsećaju da odgovorno postupanje prema sebi, demonstrirano redovnim odlaskom na preglede, daje nezamenljiv osećaj kontrole nad sopstvenim životom. Svaki lekarski nalaz vam daje uvid u ono što se dešava sa našim zdravljem kao i informacije potrebne za pravovremenu reakciju i sve što je potrebno učiniti kako bismo umanjili potencijalne rizike i poboljšali opšte stanje organizma.

 

Čak 80% hroničnih oboljenja se može preduprediti ranim otkrivanjem. Ukoliko tokom redovne kontrole otkrijete da postoje neke zdravstvene smetnje, možete brzo reagovati, otkloniti i umanjiti neželjene efekte. Rana dijagnostika je od ključnog značaja za mnoge bolesti, koje su inače veoma teške, lečenje više nego komplikovano, a na kraju neke od njih kada uzmu maha – izlečenje više nije ni moguće.

 

Hej, ne kaže se bez razloga: “Bolje sprečiti nego lečiti”! Iako deluje kao kliše, svi mi koji težimo da “živimo bolje” i “optimiziramo svoje vreme” prenebregnemo koliko to vreme uloženo u preventivu i redovne preglede kod lekara popravlja kvalitet života. I daje nadu da je, u centrifugi ovog uzbudljivog digitalnog doba, makar jedna presudna odluka zaista u našim rukama.