Ne zove se bez razloga kućna sreća: Ova zanimljiva biljka unijet će sreću u vaš dom

Puzava biljka s mnoštvom sitnih zelenih i srcolikih listova, na prvi pogled izgleda poput mahovine, a zapravo dolazi iz porodice kopriva.

Ako u svoj dom želite unijeti malo sreće, to možete učiniti pomoću jedne zanimljive biljke. Soleirolia soleirolii, kućna sreća, bebine (ili anđeoske) suze te majka hiljadu djece, samo su neki nazivi ove predivne biljke.

 

Puzava biljka s mnoštvom sitnih zelenih i srcolikih listova, na prvi pogled izgleda poput mahovine, a zapravo dolazi iz porodice kopriva. Kućna sreća raste u obliku malog grma, dolazi iz Sardinije i laka je za održavanje.

 

Ovoj biljci ne treba puno svjetla. Odlično će se razvijati na sjenovitim mjestima, a najbolje će rasti pokraj prozora koji je okrenut prema sjeveru. Za njen optimalan rast, najbolje joj odgovara temperatura od 15 stepeni °C. Višegodišnja zeljasta biljka savršen je ukras u vazi i lijepo će se uklopiti u svaki interijer.

 

Idealna je za viseće tegle i odlična je zelena baza koju možete kombinirati s nekim drugim biljkama, koje imaju nešto izraženije cvjetove. Tokom ljeta kućna sreća cvjeta malim, bijelim cvjetovima.

Pod imenom kućna sreća, krije se još jedna zanimljiva biljka. Na prvi pogled ista, koraljna mahovina (Nertera granadensis) ipak se razlikuje od njene rodice Soleirolie soleirolii.

 

Koraljnu mahovinu krase upečatljive bobice u koraljno crvenoj boji, koje ne mogu proći nezamijećeno.

 

Kućna sreća s bobicama, daje plod u maju i junu. Kad se plod osuši, možete sačuvati sjemenke i ponovno posaditi ovu predivnu biljku.

 

Zahtjeva istu brigu, kao i kućna sreća koju smo prvu spomenuli, a u nastavku pročitajte još nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ove biljke što dulje krase vaš dom.

 

Listovi ovih zanimljivih biljaka ne bi trebali dolaziti u doticaj s vodom pa ju je najbolje zalijevati tako da vodu stavite u podmetač od posude.

Optimalna temperatura vode za zalijevanje kućne sreće je 20 stepeni.

 

Temperatura i vlažnost su faktori koji najviše utječu na kućnu sreću pa pripazite da nije na direktnom izvoru svjetlosti te da temperatura nije niža od osam stepeni i viša od 25.