Nevjerojatno otkriće! Pronađen je davno izgubljeni grad usred šume, a nabasali su i na piramide i platforme

Koristeći podatke iz skeniranja, tim je identificirao više od 1000 naselja koja su bila razasuta regijom.

Geolozi u sjevernoj Gvatemali otkrili su ogromno nalazište Maja koje se proteže na približno 1700 četvornih kilometara i datira u srednje i kasno pretklasično razdoblje (otprilike 1000. pr. Kr. do 250. pr. Kr.). Nalazi su bili rezultat istraživanja iz zraka koje su istraživači proveli putem zrakoplova pomoću lidara (detekcija svjetla i određivanje udaljenosti), u kojem se laseri usmjeravaju, a reflektirana svjetlost koristi za stvaranje zračnih slika krajolika. Tehnologija je osobito korisna u područjima kao što su prašume kraškog bazena Mirador-Calakmul u Gvatemali, gdje laseri mogu prodrijeti kroz guste krošnje drveća. Koristeći podatke iz skeniranja, tim je identificirao više od 1000 naselja koja su bila razasuta regijom, a koja su bila međusobno povezana sa 160 kilometara nasipa koje su Maje vjerojatno prešle pješice. Također su otkrili ostatke nekoliko velikih platformi i piramida, zajedno s kanalima i rezervoarima korištenim za skupljanje vode, prenosi Live Science.

 

Podaci lidara pokazali su “po prvi put područje koje je integrirano politički i ekonomski, a nikad prije viđeno na drugim mjestima na zapadnoj hemisferi”, rekao je koautor studije Carlos Morales-Aguilar, postdoktorand u Odjel za geografiju i okoliš na Sveučilištu Texas u Austinu, za Live Science. “Sada možemo vidjeti cijeli krajolik regije Maya” u ovom dijelu Gvatemale, rekao je.

Zašto su tamo živjeli?

 

Dakle, što je ovo područje učinilo tako primamljivim da su se Maje uopće htjele tamo naseliti? “Za Maje, krški bazen Mirador-Calakmul bio je ‘zona Zlatokose'”, rekao je za Live Science koautor studije Ross Ensley, geolog s Instituta za geološka proučavanja nizina Maja u Houstonu. “Maje su se naselile u ovdje jer je imala pravu mješavinu uzvisina za naseljavanje i nizina za poljoprivredu. Uzvisine su bile izvor vapnenca, njihovog primarnog građevinskog materijala, i suhog tla za život. Nizine su uglavnom sezonske močvare , ili bajos, koji je osigurao prostor za močvarnu poljoprivredu, kao i organski bogato tlo za korištenje u terasastoj poljoprivredi.”

Istraživači su prethodno koristili lidar za skeniranje nalazišta Maja u Gvatemali. Godine 2015. inicijativa pod nazivom Projekt bazena Mirador provela je dva velika istraživanja južnog dijela bazena, usredotočujući se na drevni grad El Mirador. Taj je projekt doveo do mapiranja 1703 četvornih kilometara ovog dijela zemlje, prema studiji. “Kada sam napravio prve modele drevnog grada El Mirador na goloj zemlji, bio sam oduševljen”, rekao je Morales-Aguilar. “Bilo je fascinantno po prvi put promatrati veliki broj rezervoara, monumentalnih piramida, terasa, stambenih područja i malih humaka.”