Niste svjesni što zapravo jedete: Znate li što se sve nalazi u banani i što vam se može dogoditi ako je svaki dan konzumirate?

Ako žele dobiti najviše koristi od banane, važno je odabrati zrele banane, jer su one najbogatije hranjivim tvarima.

Bananu bismo svakako trebali uvrstiti u svoju dnevnu prehranu jer donosi brojne zdravstvene prednosti. Ova ukusna voćka bogata je hranjivim tvarima koje su ključne za održavanje zdravlja i dobrog raspoloženja. U nastavku su navedeni razlozi zašto bismo svaki dan trebali pojesti bananu.

 

Bogatstvo hranjivim tvarima

Bananu karakterizira bogatstvo hranjivim tvarima poput vitamina C, vitamina B6, kalija, vlakana i antioksidansa. Jedna srednje velika banana (118 grama) sadrži oko 105 kalorija, 27 grama ugljikohidrata, 3 grama vlakana, 1 gram proteina i 0,4 grama masti.

 

Pomaže u regulaciji probave

 

Bananu bi trebali uvrstiti u svoju prehranu ako žele poboljšati probavu. Ova voćka je bogata vlaknima koja pomažu u održavanju probavnog sustava zdravim i redovitim. Također, vlakna pomažu u sprečavanju zatvora i poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari.

Poboljšava raspoloženje

 

Bananu bi trebali jesti ako se osjećaju neraspoloženo ili pod stresom. Banane sadrže aminokiselinu triptofan, koja se u tijelu pretvara u serotonin, neurotransmiter koji poboljšava raspoloženje i smanjuje osjećaj stresa.

 

Pomaže u regulaciji krvnog tlaka

 

Bananu bi trebali jesti ako žele regulirati krvni tlak. Ova voćka je bogata kalijem, mineralom koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Kalij pomaže u sprječavanju štetnih učinaka natrija, minerala koji može povećati krvni tlak.

 

Pomaže u borbi protiv anemije

 

Bananu bi trebali jesti ako žele spriječiti anemiju. Ova voćka je bogata željezom, mineralom koji je važan za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Nedostatak željeza može dovesti do anemije, stanja u kojem tijelo ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih stanica.

 

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

 

Bananu bi trebali jesti ako žele smanjiti rizik od srčanih bolesti. Ova voćka bogata je kalijem, vlaknima i antioksidansima, koji su važni za održavanje zdravlja srca. Kalij pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti tako što smanjuje krvni tlak, a vlakna i antioksidansi pomažu u smanjenju razine kolesterola i upale u tijelu, što su čimbenici rizika za srčane bolesti.

 

Dobar izvor energije

 

Bananu bi trebali jesti ako žele brz i jednostavan izvor energije. Ova voćka je bogata ugljikohidratima, što je važno za održavanje energije u tijelu. Banane sadrže i prirodni šećer, što ih čini idealnim izborom za brzi energetski poticaj prije vježbanja ili tijekom napornog dana.

Pomaže u ublažavanju grčeva mišića

 

Bananu bi trebali jesti ako pate od grčeva mišića. Ova voćka bogata je kalijem, mineralom koji igra ključnu ulogu u održavanju mišićne funkcije. Nedostatak kalija može dovesti do grčeva mišića, pa konzumacija banana može pomoći u njihovom ublažavanju.

 

Uz sve ove prednosti, banane su i izvrsno prijenosno voće koje se lako može uzeti sa sobom na posao, školu ili putovanje. Ako žele dobiti najviše koristi od banane, važno je odabrati zrele banane, jer su one najbogatije hranjivim tvarima. Banane su također vrlo raznolik sastojak u kuhinji, pa se mogu koristiti u smoothiejima, slasticama, salatama i drugim jelima. Ukratko, jedna banana dnevno može pomoći u održavanju zdravlja i dobrobiti tijela, stoga bi bilo dobro uvrstiti ovu ukusnu voćku u svoju dnevnu prehranu.