OVAJ PODZEMNI GRAD JE U JUGOSLAVIJI BIO JEDNA OD NAJČUVANIJIH TAJNI: Sada je sve ISPLIVALO, evo KAKO IZGLEDA! (VIDEO)

Tajni podzemni grad pod nazivom “Kamena devojka”, čiju je izgradnju naredio kralj Aleksandar Karađorđević 1931. godine. Nalazi se u Malom Zvorniku, a za njegovo postojanje tada je znalo samo petoro ljudi. Podzemni lavirint je iskopao i betonirao zarobljenika, koji su dovođeni i odvođeni noću. , pa nisu znali ni gdje se nalaze ni šta grade. Tačna namjena i plan korišćenja do danas su nepoznati, jer dokumenti o ovom tajnom projektu još nisu otkriveni.

Podzemni grad je dugo bio zatvoren za javnost, a otkako su njegova vrata otvorena za turiste 2011. godine, posjetilo ga je više od 20.000 ljudi. Za potpunu obnovu tajnog grada iz kojeg je nakon rata odneseno gotovo sve potrebno je dosta novca, a dio sredstava obezbijediće Ministarstvo turizma.

 

Izgrađen u tajnosti i sa namjerom da bude ratno komandno mjesto kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, Podzemni grad je godinama čekao na rekonstrukciju.

Ovo je jedan od najznačajnijih objekata na teritoriji opštine Mali Zvornik, upravo zato što je ovo jedini objekat ove vrste koji je kraljevska porodica Karađorđević podigla na teritoriji bivše Kraljevine Jugoslavije”, rekao je Vojislav Stamenković iz Kabinet predsjednika opštine Mali Zvornik.

Tajni grad se nalazi na brdu u blizini pješačkog mosta koji spaja dvije obale Drine. Izgradili su ga zatvorenici, koji su dovođeni noću s povezom na očima, tako da se ne mogu sjetiti lokacije.

 

Podzemni grad prostire se na površini od oko 5.000 kvadratnih metara, u kojem se nalazi oko hiljadu i po metara hodnika i oko 70 prostorija, a trebalo je da primi između tri i pet hiljada ljudi.

 

“Kamena devojka” je korišćena samo jednom, u kojoj je kralj Petar Drugi Karađorđević proveo posljednje dane u Srbiji pred odlazak u izbeglištvo.

 

Tek 2013. godine opština Mali Zvornik uspjela je da Kameni grad prenese u svoje vlasništvo. Uz skroman budžet uradili su rasvjetu, a u narednom periodu radiće i projekat rekonstrukcije koji će finansirati Ministarstvo turizma.

 

Za početak će biti urađena hidroizolacija i renovirana prostorija u kojoj je održana posljednja sjednica Vlade prije odlaska kralja u izbjeglištvo.

 

“Ove godine počinjemo ozbiljnu rekonstrukciju misterioznog grada Karađorđevića i nadam se da će prvi turisti moći ozbiljno da uđu i vide ovo zdanje, da se upoznaju sa istorijskim detaljima već ove godine”, kaže ministar trgovine. , Turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić.

 

Malozvornjani polažu velike nade u obnovu Podzemnog grada. Ideja je da “Kamena devojka” ne bude samo turistički brend za Mali Zvornik, već i za celu Srbiju.