Ovo su faktori koji najčešće dovode do nesreća kod mladih: “Tada dobiju lažno samopouzdanje”

Prema njegovim riječima, mladi moraju da postanu svjesni da od samih početaka kao vozaći utiču na svoju bezbjednost, kao i bezbjednost svih učesnika.

Faktori koji najviše dovode do saobraćajnih nezgoda kod mladih su neprilagođena brzina i korišćenje al*ohola tokom vožnje, istakao je Miloš Milekić iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srbije.

 

“Tada oni dobijaju lažno samopuzdanje i samim tim nemaju dovoljnu percepciju, odnosno ne mogu dobro da procijene situaciju u saobraćaju i dovode sebe i ostale učesnike u rizične situacije”, naveo on za Tanjug prije tribine posvećenoj mladim učesnicima u saobraćaju, koju je u Nišu priredila Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srbije, u saradnji sa Savetom za bezbjednost saobraćaja Grada Niša i kancelarijama za mlade gradskih opština Crveni krst i Palilula.

Koordinatorka Kancelarije za mlade Gradske opštine Palilula Emilija Marković navela je za Tanjug da je ova tribina, pod nazivom “Um na drum”, trebalo novim mladim vozačima da ukaže na četiri uticajna faktora koji dovode do saobraćajnih nezgoda: prekoračenje brzine, korišćenje al*ohola i mobilnog telefona, kao i nekorišćenje sigurnosnog pojasa.

 

Milekić je naglasio da je 2022. godine u Nišu 21 lice izgubilo život u saobraćajnim nezgodama, od kojih sedam mladih, a na nivou cijele Srbije broj stradalih mladih ljudi na putevima kreće se oko 100 godišnje.

 

“Agencija ovakvim aktivnostima pokušava mladima da skrene pažnju da su ravnopravni u saobraćaju i da treba poštuju pravila i Zakon o bezbjednosti i sve preporuke kako bi broj stradalih u saobraćaju bio što manji”, naglasio je Milekić.

 

Prema njegovim riječima, mladi moraju da postanu svjesni da od samih početaka kao vozaći utiču na svoju bezbednost, kao i bezbednost svih učesnika.

 

“Kada dobiju dozvole oni su prošli svu neophodnu obuku, a mi ovakvim tribinama samo hoćemo da im skrenemo pažnju da su to stvarne situacije, kako bi svi bili bezbedniiji u saobraćaju”, rekao je MIlekić. Napomenuo je i da se slične tribine realizuju u cijeloj Srbiji, a posvećene su, ne samo mladima, već i starijim ljudima, traktoristima ili roditeljima (kada je riječ o korišćenju dječijih sjedišta), a u toku je velika akcija pod nazivom “Pažljivkova smotra”.