Sedam pitanja koja morate postaviti svojim roditeljima prije nego što umru

Ko su ljudi na starim obiteljskim fotografijama?

 

Sakupite stare obiteljske fotografije i provjerite piše li na njima datum kada su nastale i imena osoba koja se na njima nalaze. Napravite digitalne kopije jer papir, baš kao ni naše sjećanje ne traje zauvijek. Zašto ne biste imali fotografiju svoga djeda u vojnoj uniformi ili bake dok je bila trudna s vašom majkom ili tetkom?

Odakle potječete?

Mnoge su obitelji emigrirale u pojedine zemlje koje su potomcima s vremenom postale domovina. No, odakle je došla vaša obitelj? Odakle potječete i ‘vučete korijene’? Prikupite što više detalja o povijesti svoje obitelji od starijih rođaka. Kako su i zašto uopće vaši preci došli u zemlju u kojoj ste vi rođeni? Je li vaša obitelj oduvijek imala prezime koje ste dobili po rođenju ili se s vremenom mijenjalo?

Što se u familiji godinama ‘uljepšavalo’?

Svaka obitelj ima crnu ovcu poput primjerice nekog praujaka koji je bio u zatvoru ili pratetke koja je pobjegla od kuće kada joj je bilo samo 15 godina. Naime, kada je riječ o takvim stvarima, a koje su se zbile ne tako davno, o njima je puno teže govoriti. No, 50 godina nakon što je učinjeno nešto loše, strasti i zgražanje više nisu toliko izraženi, a te činjenice i dalje su dio vaše obitelji. Stoga je to idealno vrijeme da preispitate obiteljsku prošlost.

Najbolja vremena?

Raspitajte se o vremenima kada se obitelj najviše držala na okupu i kada su točno najviše pomagali jedni drugima. Informirajte se što je dovelo do takve situacije i koje je to točno vrijeme za vašu obitelj bilo takozvano ‘zlatno doba’.

Najgora vremena?

Članovi obitelji koji su umrli od bolesti, a koje su danas izlječive, vaš predak koji se nije vratio iz rata, rođak koji bi danas bio živ da nije bilo nesretnog spontanog pobačaja… I gubitci su dio povijesti vaše obitelji stoga se pobrinite da i o njima nešto doznate.

Kako izgledaju kuće i ulice u kojima su odrasli vaši roditelji, bake i djedovi?

Samo zato što vaš tata cijeli život navija za Dinamo ili Hajduk ne mora značiti da je u stvari ikada živio u samom Splitu ili Zagrebu. Potrudite se da doznate kako je izgledalo mjesto, selo, ulica i kuća u kojima su odrastali. Možda jednoga dana poželite vidjeti tu kuću, a možda baš takvu želju iskažu vaša djeca tragajući za vlastitim korijenima.

Ne možete popuniti rupe na obiteljskom stablu?

Vrag nikad ne spava. Baš kada ste pomislili kako ste doznali svaki detalj o prošlosti i porijeklu svoje obitelji, na obiteljskom stablu vam nedostaje praprapratetka. Dajte si truda i neka se na vašem obiteljskom stablu nađe baš svaki član familije.