Svadbeni običaji u Hrvatskoj 1938.: Mladoženja opali ženi šamar da se zna tko će biti šef?!

U brojnim komentarima ispod našeg jučerašnjeg članka s izborom nekoliko videosnimaka filmskog žurnala Pathé riješena je i jedna mala zagonetka.

Naš jučerašnji članak s izborom nekoliko videosnimaka iz arhive filmskog žurnala Pathé, koja je nedavno objavljena na YouTubeu, izazvao je veliko zanimanje i neke od izabranih snimaka, posebno ona na kojoj Josip Broz Tito govori engleski, preuzeli su razni drugi portali, no u brojnim komentarima ispod našeg članka riješena je i jedna mala zagonetka. U izvještaju o svadbenim običajima u nekom hrvatskom selu 1938. filmski žurnal Pathé javio je kako “među hrvatskim seljacima vlada običaj da mladoženja svojoj budućoj ženi opali šamar kako bi joj pokazao tko će biti šef”!

 

Kako smo i napisali jučer u izvornom članku, spiker odmah duhovito dodaje da mladoženja “nakon što se oženi, naravno, shvati tko je zapravo šef”.

 

No, u jučerašnjem članku nismo sami mogli dešifrirati što točno mladoženja “daje” svojoj budućoj ženi, odnosno koje to riječi izgovara spiker na ovoj dragocjenoj snimci. Pozvali smo stoga čitatelje da u komentarima pomognu odgonetnuti te riječi. I nekoliko čitatelja odazvalo se tom pozivu.

– U videu gdje su zagorski vjenčani običaji kaže se “gives a box on the ear”, što znači udariti šamar, pljusnuti, otprilike – komentirao je čitatelj pod nadimkom markomario.

 

– Na svadbi (koja je, čini se, prigorska, a ne zagorska kao što to tvrdi novinar) fraza je “the box on the ear”. Dakle, običaj je da mladoženja daje mladenki šamar! – komentirao je “zgvladek”.

 

– “A box on the ear” – ćuška – javio se Igor Čorković. Komentator “žnjora” također je imao primjedbu na naše povezivanje lajbeka sa Zagorjem: – Da ispravim novinara, nije riječ o zagorskom, nego o šestinskom lajbeku. Znači svadba je bila snimljena tu u Zagrebu.

 

Ipak je nemoguće utvrditi mjesto radnje jer se ono u ovoj video vijesti iz 1938. jednostavno ne spominje. Moguće je nagađati i u nagađanju su se komentatori pokazali uspješnijim i preciznijim od novinara, na čemu im hvala. No, zaista je moguće sa sigurnošću potvrditi da su Britanci kroz filmski žurnal 1938. bili poučeni kako hrvatski seljaci imaju običaj da na dan vjenčanja ošamare ženu jer im time, navodno, pokazuju tko će biti šef u braku.

 

O kojem god selu da je riječ, nadamo se da se od 1938. do danas dogodilo upravo suprotno od onoga što kaže poznata poslovica: da je preživjelo selo, a da je odumro ovaj čudni običaj.