Zastrašujući prizor snimljen kamerom: Odlomio se pregolemi komad leda i mogla bi nastati katastrofa

A81 sada pluta 150 kilometara dalje od mjesta gdje je nekoć bio spojen s polarnim kontinentom.

Istraživači su objavili prve snimke iz zraka golemog ledenog brijega koji se u siječnju odlomio od antarktičkog ledenog grebena. Označen kao A81, komad leda veličine Londona konačno se odvojio od antarktičkog ledenog grebena Brunt Ice desetljeće nakon što su se pojavile prve pukotine, pridruživši se drugim komadima ledenjaka koji plutaju u Weddellovom moru. Ovo je drugo divovsko cijepanje zabilježeno u dvije godine.

 

“Santa leda ove veličine imat će veliki utjecaj na oceanske ekosustave koji podržavaju bogatu raznolikost morskih divljih životinja koje se nalaze u ovoj antarktičkoj regiji”, objašnjava ekolog Geraint Tarling. “Ovi utjecaji mogu biti i pozitivni i negativni.” Dinamična snimka iz zraka, koju je snimio British Antarctic Survey (BAS), pokazuje koliko je masivan ovaj ledeni blok, koji čak i visoko u zraku izgleda kao beskrajna ploča. Ali ono što možemo vidjeti još uvijek je samo djelić mase sante leda, a većina njihove mase proteže se stotinama metara u dubinu.

Može izazvati eko katastrofu

 

BAS je preselio cijelu istraživačku stanicu kako ne bi zapeo na komadu ledene ploče. Istraživačka postaja Halley premještena je 23 kilometra dalje još 2016. godine nakon što su visoko precizni GPS instrumenti i satelitski podaci otkrili da se ponor duž ledene ploče Brunt širi.

 

A81 sada pluta 150 kilometara dalje od mjesta gdje je nekoć bio spojen s polarnim kontinentom. Ne samo da predstavlja prijetnju ljudskim aktivnostima, sante leda ove veličine mogu uvelike utjecati na lokalnu ekologiju. “Kako se santa leda bude otapala, oslobađat će mnogo hranjivih tvari koje bi mogle pogodovati rastu mikroskopskih biljaka kao što je fitoplankton u podnožju oceanskih hranidbenih mreža”, kaže Tarling iz BAS-a.

Negativna strana je da ovo isto otapanje, u tako velikim razmjerima, izbacuje puno slatke vode u ocean što smanjuje razinu slanosti i čini vodu neprikladnom za mnoge fitoplanktone i zooplanktone koji se njima hrane. Ti bi učinci zatim mogli utjecati i na hranidbeni lanac ostalih životinja, poput riba, ptica, tuljana, kitova…

 

BAS tim nastavlja pomno pratiti A81 zajedno s drugim santama leda u tom području, uključujući A76a, kako bi ostali u tijeku sa svim rizicima koje mogu predstavljati. Očekuje se da će A81 pratiti obalnu struju Antarktika, ali A76a skreće prema nekim otocima. Na 3200 četvornih kilometara A76a trenutno je najveća plutajuća santa leda na Zemlji, dvostruko veća od A81.