Amerikanac proveo nevin u zatvoru 28 godina. Pogledajte reakciju kada je oslobođen.Šokantno(VIDEO)

SUD u Missouriju je jučer poništio presudu muškarcu koji je odslužio gotovo 28 godina doživotne robije zbog ubojstva koje, kako je oduvijek tvrdio, nije počinio. Kada je okružni sudac izrekao novu presudu, Lamar Johnson (50) je samo zatvorio oči i lagano micao glavom. Sada se planira ponovno povezati sa svojom obitelji i uživati u iskustvima koja su mu bila uskraćena većinu njegova života.

Iako se radi o radosnom danu, treba napomenuti da mu nitko neće vratiti sve ono što mu je država otela. Ništa mu neće vratiti gotovo tri desetljeća koje je izgubio dok je bio odvojen od svojih kćeri i obitelji. Tijekom suđenja su bili dostupni dokazi njegove nevinosti, ali su ih skrivali ili ignorirali oni koji ne vide nikakvu vrijednost u životima dvojice mladih crnaca”, kazali su njegovi odvjetnici, a prenosi AP.

Njegova tadašnja djevojka potvrdila priču

Johnson je osuđen za ubojstvo Marcusa Boyda u listopadu 1994., kojeg su na trijemu upucala dva maskirana muškarca. Johnson je tvrdio da je nevin od samog početka rekavši da je tada bio sa svojom djevojkom kilometrima daleko od mjesta zločina. Dok je Johnson osuđen na doživotnu kaznu, drugi osumnjičenik, Phil Campbell, priznao je krivicu u zamjenu za smanjenu sedmogodišnju zatvorsku kaznu.

 

Johnson je svjedočio na saslušanju u prosincu da je bio sa svojom djevojkom u noći zločina, osim nekoliko minuta kada je izašao iz kuće prijatelja kako bi prodao drogu nekoliko blokova dalje od mjesta gdje je ubijena žrtva. Njegova tadašnja djevojka, Erika Barrow, je potvrdila njegovu priču i dodala da se ubojstvo zbilo predaleko da bi se Johnson vratio kući u roku od pet minuta.

 

Odvjetnici koji su radili na oslobođenju Johnsona temeljili su slučaj na ključnom svjedoku koji je povukao svoj iskaz i zatvoreniku koji je rekao da je on, a ne Johnson, bio s Campbellom tijekom ubojstva. James Howard (46) služi doživotnu kaznu zatvora za ubojstvo i nekoliko drugih zločina koji su se dogodili tri godine nakon ubojstva Boyda.

 

Na ročištu je svjedočio da su on i Campbell odlučili opljačkati Boyda, koji je jednom od njihovih prijatelja dugovao novac od prodaje droge. Također je rekao da Johnson nije bio na mjestu zločina. Howard je kazao da je pucao Boydu u potiljak i vrat, a Campbell u bok.

Preuzeli krivnju i naveli da Johnson nije umiješan

Howard i Campbell su prije nekoliko godina potpisali zajedničku izjavu u kojoj su priznali zločin i potvrdili da Johnson nije bio umiješan. Campbell je u međuvremenu umro. James Gregory Elking svjedočio je u prosincu da je bio na trijemu s Boydom, pokušavajući kupiti kokain, kada su dvojica naoružanih napadača s crnim skijaškim maskama došla do kuće i napala Boyda.

 

Elking, koji je kasnije proveo nekoliko godina u zatvoru zbog pljačke banke, isprva je rekao policiji da ne može identificirati napadače. Svejedno je pristao pogledati potencijalne sumnjivce. Pri prepoznavanju nije nikoga pokazao. No, detektiv Joseph Nickerson mu je rekao: “Znam da znaš tko je to.”

 

Elking je zatim naveo Johnsona kao jednog od napadača, kasnije rekavši da je na to bio prisiljen. Dwight Warren, koji je istraživao Johnsona 1995., rekao je da je osim Elkingova svjedočenja, glavni dokaz protiv njega bio razgovor u zatvorskoj ćeliji.

 

Doušnik iz zatvora, William Mock, rekao je istražiteljima da je čuo Campbella i Johnsona kako razgovaraju i govore da su trebali upucati onog bijelca, očito pritom misleći na Elkinga.

 

Vrhovni sud Missourija je u ožujku 2021. odbio Johnsonov zahtjev za novim suđenjem na temelju toga da je prošlo previše vremena. Zbog tog slučaja je donesen novi zakon koji tužiteljima olakšava dobivanje novih saslušanja u slučaju postojanja novih dokaza o pogrešnoj osudi.