DOKTOR MI JE REKAO “ŠTA ĆE TI OVAKVO DIJETE”?! Strašna ispovijest Nine: Svi izlaze s bebama, samo ja praznih ruku, a onda se desilo VELIKO ČUDO

Nina Novaković (27) iz Srbije, mučila je muku da održi trudnoću.

Prva trudnoća se završila fatalno, rodila je mrtvu bebu, ali tu nije bio kraj nedaćama, još jedna trudnoća je krenula po zlu. Kada je pomislila da nikada neće postati majka, desilo se čudo u koje i danas ne može da povjeruje.

 

Nina je ispričala o svojoj borbi da postane majka, nadajući se da će njena priča pomoći roditeljima koji vode isti bitku.

Moj muž i ja smo zajedno pet godina. Bili smo u Egiptu na moru i kada smo se vratili saznala sam da sam trudna. Sve je bilo u redu. U jednom momentu sam samoinicijatino otišla na ultrazvuk i saznala da sa bebom nešto nije u redu. Išla sam od ljekara do ljekara. Jedni mi kaži da je sve super, a onda mi je jedan doktor rekao da prekinem trudnoću jer dijete ima srčanu manu. Nikada neću zaboraviti rečenicu: “Šta će ti ovakvo dijete” – počinje Nina priču o svojoj borbi, prenosi Kurir.

 

Danima je tragala za istinom, mijenjala ljekare a onda se desilo najgore.

Išla sam stalno po ljekarima, ali nikada nisam uradila prenatalni test jer sam smatrala da smo zdravi i da nema genetskih problema. Ispostavilo se da je dijete imalo srčanu manu, i da genetski nešto nije bilo kako treba. Otišla sam u bolnicu i rodila sam mrtvog dječaka u 31. sedmici – prisjeća se Nina.

 

Podršku su joj davali svi, ali najviše muž koji je uvijek bio uz nju i činio se da njoj bude lakše.

Izašla sam iz bolnice, to je bilo traumatično. Svi nose korpe sa bebama, a ja praznih ruku. U sobi se čuje kako bebe plaču, i to boli. Mislim da bi svaka ustanova za majke poput mene trebala da ima odvojenu prostoriju. Znate kako, nije lako poroditi se u osmom mjesecu i roditi dijete koje nije živo. Nakon bolnice, muž je radio a ja, koja sam medicinska sestra, nisam se vraćala na posao. Utjehu sam našla u kuhanju, fotkala sam to i napravila Instagram stranicu koja je postala viralna, to je bio moj lijek, ali i još nešto…

U kuhanju je našla utjehu, a zapravo pravi lijek za nju je bila nova trudnoća.

Nakon nekog vremena, pet ili šest mjeseci, saznala sam da sam trudna. Mojoj sreći tada nije bilo kraja, ali sam nažalost izgubila bebu u desetoj sedmici. To je period kada sam ja bila jako sretna, jer sam ostala trudna, a onda je uslijedila još jedna trauma. Nekako, biću iskrena, to mi je lakše palo jer se beba nije formirala, ali poslije onog prvog pakla, ovo je bilo dosta blaže. Moram da napomenem, da sam u bolnicama doživljavala svašta, uvrede, psovke i tamo ljudi nemaju empatije, oni su na ovo oguglali – objašnjava nam.

 

Uradili su detaljno sve analize.

Kada se dvije trudnoće ovako završe, zapitate se šta nije u redu. Tako smo muž i ja koji nemamo problem sa začećem, odlučili da krenemo u ozbiljnije analize, koje su pokazale da nema nikakvih problema – kaže ona.

 

I, samo par mjeseci nakon druge trudnoće, Nina saznaje da je trudna.

Tada saznajem i da nosim blizance. Ja sam, inače, iz blizanačke trudnoće. I, tada nisam znala kako da reagujem. Sretna sam, ali ne smijem da se radujem. Uradila sam prenatalni test, koji je pokazao da je sve kako treba. Trudnoća je tekla mirno i lijepo, a onda su na svijet došla dva dječaka Luka i Andrej. Taj osjećaj ja vama ne mogu da opišem – priča Nina kroz osmijeh i ističe da je uvijek u svemu nalazila samo lijepe stvari, ostajala optimista i nije dozvolila da je okolnosti slome.

 

Suprug i ona su spremali blizancima prvi rođendan, a tada se desilo još jedno čudo.

Kada su imali desetak mjeseci, planirali smo rođendane i sve organizovali. Ponovo idemo na odmor u Egipat. Tada sam popila pilule za odlaganje ciklusa. Kada smo se vratili kući, rekla sam doktoru da još nema ciklus i da želim da vidim šta se dešava. Saznajem da sam trudna, da sam u desetoj sedmici. Nisam znala šta ću, bila sam presretna, ne mogu to da opišem – prisjeća se Nina.