DOKTORKA OTKRIVA 6 PRAVILA UZ KOJA MOŽEMO DOČEKATI DUBOKU STAROST: Ona ima 102 godine, a nema vitalnije starice od nje

Doktorka koja ima 102 godine ortkriva pravila za duboku starost, kojih se ona ceo život pridržava.

Saveti poznate doktorke koja je živela preko sto godina mnoge su oduševila, a korisni su za razvoj i zdravlje mozga. Međutim, ona nije jedina doktorka koja je doživela stotu. Naime, doktorka Gladis MekGeri poznata je kao “majka holističke medicine”, ima 102 godine i veoma zanimljivu rutinu.

 

Uprkos tome što je u dubokoj starosti, doktorka Gladis je još uvek fizički aktivna, vozi čak i tricikl, a svojim primerom motiviše i druge ljude da rade isto i da žive zdravo.

 

– Moji dani su prilično jednostavni: ujutru se protežem, izgovaram molitvu, jedem zdrav doručak bogat vlaknima i šoljicu kafe, i nastavljam svoj dan – objasnila je doktorka MekGeri tajnu svoje dugovečnosti.

Svako jutro se čujem sa prijateljicom Rouz i razgovaramo o desetogodišnjem planu, koji mi pomaže da znam u kom pravcu idem sa svojim životom – kaže ona.

Osim fizičkih aktovnosti koje njeno telo održavaju vitalnim, doktorka strogo vodi računa i o svojoj ishrani.

 

– U podne, jedem zdrav ručak poput salate ili možda nešto teže pre nego što odspavam sat vremena u podne – rekla je ona i istakla da se trudi da se što više kreće – U nekom trenutku u danu pokušavam da pređem svojih 3 800 koraka pomoću hodalice, što često radim samo hodajući po kući.

Naravno, vožnja triciklom pomaže u ravnoteži i održava me u formi, ali je takođe veoma zabavna; moramo da nastavimo da se zabavljamo tokom celog života – tako je važno da radimo stvari samo iz radosti. Proleće tako dobro miriše kada imate drveće citrusa okolo—tako da me moj tricikl izvlači napolje i daje mi način da se povežem sa svetom oko sebe dok pomeram svoje telo i uživam u životu.

Trudi se da joj večera bude što laganija, kao i da joj san bude kvalitetniji.

 

– Jedem nešto lakše za večeru da ne idem u krevet sa teškim stomakom. Idem u krevet u 20 sati da bih bila siguran da ću se, čak i ako ne spavam – to se sve manje dešava kako starimo – dovoljno odmarati.

 

Doktorka Gladis MekGeri otkriva koje su njene ključne tajne za dugovečnost – ima ih 6:

 

Znajte svoju svrhu – Ukoliko ne znate, tražite je.

– Moramo uvek da težimo svom osećaju svrhe, našem jedinstvenom doprinosu svetu oko nas koji nam donosi radost, značenje i ono što ja zovem “sok”.

Budite fleksibilni – “Život se uvek kreće i moramo biti sigurni da se fokusiramo na načine na koje se krećemo s njim”.

Volite duboko – Postoji stara izreka koja kaže da ljubav tera svet da se okreće? Prema doktorci u tome ima istine. “Ključno je zapamtiti da je ljubav život i da nam usmeravanje pažnje na ljubav donosi zdravlje i blagostanje.”

Izgradite zajednicu – “Ne možemo zaboraviti ulogu koju zajednica igra u jačanju naše životne snage”

Uvek postoje lekcije koje treba naučiti – Neki ljudi će reći da kada dođu do određenog uzrasta, oni su završilis voje i da nemaju šta da uče. Dr MekGeri se ne slaže. “Sve što se dešava u našem životu je ovde da nas nečemu nauči, da nam pokaže put napred.”

Dajte prioritet ljudima, mestima i stvarima zbog kojih se osećate najbolje – “Kada ulažemo svoju energiju u stvari koje nam vraćaju energiju, životna sila teče kroz nas, bukvalno nas održavajući u životu.”