Gotovo svi to radimo! Znate li što vam se može dogoditi ako poližete poklopac od čašice jogurta

Željezo treba unositi na redovnoj bazi, dok druge metale treba izbjegavati.

Određeni metali su u malim količinama iznimno bitni za organizam. Tako na primjer željezo treba unositi na redovnoj bazi, dok druge metale treba izbjegavati. Zbog toga se mnogi pitaju: Je li štetno polizati poklopac od čašice jogurta?

 

Poližete li poklopac jogurta, ne znači da ćete konzumirati aluminij, s toga, kratak odgovor – ne, nije štetno polizati poklopac od jogurta. Ipak, pametnije je pripaziti na to da ne porežete jezik na oštrome rubu

. Nema rizika, ali…

 

Njemački savezni institut za procjenu rizika tvrdi kako aluminij predstavlja najveći rizik kad korodira u kontaktu s kiselinom ili solju. Limunska kiselina i sol mogu se naći u jogurtima, no postoji objašnjenje.

 

“Upravo zbog toga pakiranja su iznutra obložena. Zaštitni sloj sprečava da aluminij dođe u jogurt, što znači da poklopac možete polizati bez posljedica za zdravlje”, tvrde iz Instituta.

Ne bi smjeli progutati više od miligrama aluminija po kilogramu težine tjedno. S toga, taj limit nećete premašiti, ali svejedno trebate biti na oprezu, pogotovo kada koristite aluminijsku foliju ili jednokratno aluminijsko posuđe. Dođe li do kontakta s kiselom ili slanom hranom, velika količina aluminija mogla bi se prenijeti na hranu.