Jeste li se ikada pitali što vam se može dogoditi ako pojedete hranu na koju je sletjela muha? Prijeti vam opaka bakterija

Sigurno ste barem jednom jeli hranu na koju je sletjela muha.

U životu ste se sigurno našli u situaciji kada vam je muha sletjela na vaš prefini ručak, doručak ili pak večeru. Sigurno ste se pitali: Je li moja hrana i dalje sigurna za jesti?

 

Mali je rizik da ćete se razboljeti, ali postoje i neke druge situacije koje nisu dobre za naše zdravlje. IFL Science piše kako muhe povraćaju kada slete na vašu hranu. Kako navodi isti izvor, one ispljunu nešto sline koja je bogata enzimima kako bi otopile hranu i usisale je u usta.

Opake bakterije

 

Jedno istraživanje je identificiralo 130 patogena iz kućnih muha, koji uključuju gjivice, parazite, bakterije i viruse. Neki od njih su ozbiljne po život.

 

Također, 2022. godine je provedeno istraživanje koje je utvrdilo kako su muhe krcate nizom patogena koji se prenose hranom i koji utječu na ljudsko zdravlje, a među kojima su Salmonella, Escherichiu coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus i Bacillus subtilis.

Dakle, većina liječnika neće raditi strku ako vam jedna muha “proleti” jelom, ali ako je više muha imalo pristup vašoj hrani neko vrijeme, trebali biste dobro promisliti je li ta hrana za konzumaciju.