Jeste li se ikada pitali zašto je zec jedan od simbola Uskrsa? Iznenadit ćete se kad saznate odgovor

Postoji nekoliko teorija o tome zašto je zec simbol Uskrsa.

Danas se diljem svijeta slavi Uskrs, najveći katolički blagdan. I dok uživate u finoj hrani u društvu vaših najmilijih, mi vam donosimo priču o tome zašto je zec simbol Uskrsa.

 

Kao što svi katolici znaju, u Bibliji se ne spominje nikakav čarobni zec, a opet je za životinja postala simbol Uskrsa. Postoji nekoliko teorija o tome zašto je zec simbol Uskrsa.

 

Neobične teorije

 

Jedna teorija kaže da potječe od germanskog plemena koje je slavilo boginju plodnosti Eostre u ožujku. Kako su zečevi bili poznati po svom visokom nivou reprodukcije, oni su postali simbol plodnosti i obnove života u proljeće.

 

Druga teorija kaže da je kršćanski simbol Uskrsa zeko zato što zečevi simboliziraju novi život. Krist je uskrsnuo iz mrtvih, a zečevi su često prikazivani s malim zečićima, što simbolizira novi život koji je nastao nakon smrti.

Zečevi su simbol Uskrsa

 

Treća teorija kaže da su njemački doseljenici u Sjevernoj Americi u 18. stoljeću donijeli sa sobom tradiciju o bijelom zecu koji donosi poklone djeci za Uskrs. Ova tradicija se proširila diljem svijeta, pa su zečevi postali još jedan simbol Uskrsa.

 

U svakom slučaju, zečevi su postali popularan simbol Uskrsa u mnogim kulturama diljem svijeta i simboliziraju obnovu života i plodnost u proljeće.