Kamenje je počelo ispadati iz mora, ljudi nisu mogli vjerovati što se događa: Snimka koja jasno pokazuje moć prirode

Važno je biti oprezan i pratiti upute i upozorenja lokalnih vlasti i službi za spašavanje kako bi se izbjegle opasnosti i nezgode na moru.

I vrapci na grani znaju kakva je moć prirode, a pogotovo mora. To pokazuje i jedna snimka s društvenih mreža, na kojoj se vidi kako more izbacuje ogromne stijene i kamenje na kopno.

 

More može izbacivati ogromno kamenje na pučinu na nekoliko načina. Jedan od najčešćih načina je kroz proces erozije, gdje voda iz mora udara u stijene i klisure uz obalu, te postupno razgrađuje i odnosi kamenje. Ovo se obično događa na mjestima gdje su stijene labavije strukture ili gdje se stijene nalaze u spoju s mekanijim tlima.

https://twitter.com/NaturesisScary/status/1650821807149322245?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1650821807149322245%7Ctwgr%5E621b87959820e79b244c03f4c17e53bb0aa0f9ec%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fklik.hr%2Fnovo%2Fkamenje-je-pocelo-ispadati-iz-mora-ljudi-nisu-mogli-vjerovati-sto-se-dogadja-snimka-koja-jasno-pokazuje-moc-prirode

Pomalo zastrašujuće

 

Drugi način na koji more može izbacivati kamenje je kroz djelovanje valova. Kada se veliki valovi formiraju u otvorenom moru, oni mogu nositi sa sobom velike komade stijena i kamenja i prenijeti ih do obale. Ovo se događa na mjestima gdje su valovi snažniji i gdje se nalaze podvodni grebeni ili druge prepreke koje mogu uzrokovati naglo podizanje vode.

Treći način je kroz proces klizanja tla i urušavanja stijena. Kada se tlo ili stijena klize pod vodom, može se izazvati veliko kretanje sedimenta i kamenja, što rezultira izbacivanjem kamenja na pučinu.

 

Sve ove pojave su prirodni procesi koji se događaju na obalama diljem svijeta, a mogu biti opasni za plovila i kupače. Stoga je važno biti oprezan i pratiti upute i upozorenja lokalnih vlasti i službi za spašavanje kako bi se izbjegle opasnosti i nezgode na moru.