Otkrili su čak dvije crne rupe koje su vrlo blizu Zemlje: Znanstvenici tvrde da ovakve još nisu vidjeli

Nisu nalik nijednoj drugoj crnoj rupi s kojom smo se do sada susreli.

Upravo su otkrivene dvije najbliže crne rupe zemlji upravo i one su, kako kažu stručnjaci, klasa za sebe. Nebeska tijela snimio je satelit Gaia Europske svemirske agencije (ESA) koji trenutno izrađuje detaljnu kartu svih zvijezda u Mliječnoj stazi. Nalaze se 1.560 svjetlosnih godina i 3.800 svjetlosnih godina od Zemlje što, s obzirom na to da naša galaksija mjeri 105.000 svjetlosnih godina s jedne na drugu stranu, znači da su sigurno na našem pragu.

 

Međutim, nije samo njihova (relativna) blizina ono što čini par, nazvan Gaia BH1 odnosno Gaia BH2, tako posebnim. Nisu nalik nijednoj drugoj crnoj rupi s kojom smo se do sada susreli.

“Sve do nedavno, sve crne rupe za koje su astronomi znali bile su otkrivene emisijom svjetlosti, obično na rendgenskim i radio valnim duljinama, proizvedene materijalom koji je u nju upao”, objavila je ESA u izjavi. “Nove crne rupe su doista crne i mogu se otkriti samo svojim gravitacijskim učincima. Ono što ovu novu skupinu crnih rupa razlikuje od onih za koje smo već znali je njihova velika odvojenost od njihovih zvijezda pratilica”, rekao je astrofizičar Kareem El-Badry, koji je došao do revolucionarnog otkrića. Objasnio je da su nove crne rupe mnogo dalje od svojih zvijezda u orbiti od crnih rupa s kojima smo više upoznati.

 

Kako su otkrivene?

 

Ovi poznatiji parovi poznati su kao binarne X-zrake i sastoje se od crne rupe i prateće zvijezde koje orbitiraju blizu jedna druge, što znači da materijal pada sa zvijezde u crnu rupu, uzrokujući da ona emitira radio i X-zrake. zrake. Budući da se dvije nove crne rupe nisu mogle otkriti emisijom radijske svjetlosti, otkrivene su tek nakon proučavanja kretanja njihovih zvijezda pratilja.

“Čudno posrtanje u kretanju zvijezda na nebu ukazuje da one kruže oko vrlo masivnog objekta”, objasnila je ESA. “U oba slučaja, objekti (nove crne rupe) su otprilike deset puta masivniji od našeg Sunca.”

 

Činjenica da Gaia BH1 i Gaia BH2 imaju najveće razdvojene orbite od svih poznatih crnih rupa i da su također najbliže Zemlji, sugerira da još mnogo sličnih crnih rupa u širokim binarnim sustavima još uvijek čeka na otkrivanje.

 

“Ovo je vrlo uzbudljivo jer sada implicira da su te crne rupe u širokim orbitama zapravo uobičajene u svemiru – češće od binarnih gdje su crna rupa i zvijezda bliže”, rekla je Yvette Cendes, iz Harvard Smithsonian Centra za astrofiziku, koja je pomogla otkriti drugu crnu rupu. Međutim, nastavila je: “Problem je otkriti ih.”

 

Uostalom, ova nova vrsta crne rupe ne emitira nikakvu svjetlost, što je čini praktički nevidljivom.