TAJNA ‘LEDENOG DIVA’ / Objavljene zapanjujuće nove snimke: Mogle bi otkriti veliki misterij u našem Sunčevu sustavu

Za slike snimljene NASA-inim svemirskim teleskopom James Webb kaže se da su najjasnije dosad kad je riječ o ledenom divu – sedmom planetu od Sunca.

NASA je objavila zapanjujuće nove slike Urana koje bi mogle pomoći u otkrivanju misterioznih značajki planeta. Slike snimljene NASA-inim svemirskim teleskopom James Webb prikazuju prstene planeta s više detalja nego što su ikada prije viđeni.

 

Iako su prsteni snimljeni i ranije, ove nove fotografije navodno ih mnogo jasnije prikazuju, piše Sky News.

 

Slike, koje također uključuju širu snimku koja prikazuje Uran i njegovih 27 poznatih mjeseca, mogle bi pomoći u rješavanju misterija o ledenom divu. I to zbog toga što pokazuju Uranovu polarnu kapu, kažu znanstvenici.

Komentirajući fotografiju, NASA je priopćila: “Na desnoj strani planeta postoji posvijetljeno područje na polu okrenutom prema Suncu, poznato kao polarna kapa.

 

“Ova polarna kapa jedinstvena je za Uran – čini se da se pojavljuje kada pol bude izložen izravnom sunčevoj svjetlosti ljeti i onda nestane u jesen.

Webbovi podaci pomoći će znanstvenicima da razumiju trenutačno misteriozni mehanizam.”

Jedinstveni’ planet

Uran je jedinstven jer se okreće na stranu pod kutom od otprilike 90 stupnjeva u odnosu na ravninu svoje orbite, kaže NASA.

 

To uzrokuje ekstremna godišnja doba jer polovi planeta su mnogo godina izloženi konstantnoj sunčevoj svjetlosti nakon čega slijedi jednak broj godina potpunog mraka.

Uranu trebaju 84 godine da obiđe Sunce.

 

Nove slike planeta stigle su nakon što je NASA-in svemirski teleskop James Webb po prvi put snimio Neptunove prstene u infracrvenom svjetlu, omogućujući da se vidi sedam od četrnaest Neptunovih mjeseca.

Novi teleskop lansiran je u prosincu 2021. i stručnjaci se nadaju da će doći do saznanja o početnom razdoblju kada su se formirale zvijezde i galaksije.

 

To je najveći i najsnažniji teleskop na svijetu koji lebdi oko 930.000 milja iznad nas.