U vodi pronašli biće iz najgorih noćnih mora: Toliko je jezivo da su ga proglasili demonom

Imena su inspirirana japanskim folklorom.

U Japanu su otkrivene tri nove vrste rijetkih crva koji svijetle u mraku i koji imaju “zapanjujuću sličnost” s demonima opisanim u tamošnjem folkloru. Novootkrivene vrste, nazvane Polycirrus onibi, Polycirrus aoandon i Polycirrus ikeguchii, pripadaju obitelji životinja poznatih kao čekinjasti crvi, koji se inače nalaze u plitkim vodama japanskih rijeka i potoka. Istraživači su svoja otkrića objavili 29. ožujka u časopisu Royal Society Open Science. Stvorenja ispuštaju plavi i ljubičasti luminiscentni sjaj pa jasno vide i noću – što znači da su možda poslužila kao inspiracija za stare priče o japanskim demonima ili “yokaiima”, sugeriraju autori studije, prenosi Live Science.

 

Imena su inspirirana japanskim folklorom. Na primjer, “onbi” (ili demonska vatra) je yokai koji ima oblik male, lebdeće kugle svjetlosti koja se pojavljuje u udaljenim planinama i šumama kako bi zavela putnike koji ništa ne sumnjaju. “Aoandon” je inkarnacija ljudskog terora, stvorenog od kombiniranog straha od grupa ljudi koji su se okupili kako bi pričali priče o duhovima uz svjetlost lampiona od plavog papira. Kako su se priče pričale, kaže praznovjerje, svjetiljke su se polako gasile, a njihova slaba blijedoplava svjetlost otkrila je pojavu demonske žene u bijelom kimonu s oštrim, pocrnjelim zubima; pandžama umjesto ruku i rogovima koji izbijaju ispod njezine duge, tamne kose.

Drevne životinje

 

U međuvremenu, “Ikeguchi” je jedino ime koje se ne odnosi na japanski folklor. Umjesto toga, odaje se počast bivšem direktoru akvarija Notojima, koji je pomogao otkriti crva. Crvi Polycirrus nazvani su po ticalima koja izviru iz njihovih usta i koja im omogućuju da traže hranu kroz riječni sediment. Rod pripada raznolikoj obitelji crva zvanih čekinjasti crvi ili mnogočetinaši, drevne su životinje, koje datiraju najmanje iz razdoblja kambrija prije 505 milijuna godina, koje su preživjele svako od pet masovnih izumiranja na Zemlji.

Čekinjasti crvi su nazvani po svojim grubim, ponekad otrovnim, čekinjama i uočeni su u gotovo svim vodama; uključujući i one kod hidrotermalnih otvora na dnu oceana od 60 stupnjeva Celzijevih. Istraživači sada žele otkriti kako ovi novootkriveni crvi stvaraju svoju eteričnu svjetlost. Bioluminiscencija je “riznica zanimljive i neobične kemije”, a razumijevanje mehanizama koji stoje iza nje pomoglo bi istraživanjima u medicini i biološkim znanostima.