Zapanjujuće otkriće! Znanstvenici pronašli novi ocean skriven ispod površine Zemlje

Ova ogromna zaliha vode zakopana je nevjerojatnih 640 km pod zemljom.

Jeste li znali da postoji ogromna zaliha vode skrivena ispod Zemljine kore koja je tri puta veća od oceana koji leže na površini? Još 2014. godine znanstvenici su otkrili da u biti imamo rezervoar vode skriven ispod naših stopala – iako na prvu možda ne izgleda tako.

 

Ova ogromna zaliha vode zakopana je nevjerojatnih 640 km pod zemljom, tako da nije baš dostupna. Osim toga, nalazi se unutar plave stijene poznate kao ‘ringwoodite’ u Zemljinom kaminu, koja djeluje kao neka vrsta spužve za to ogromno tijelo sačinjeno od vode. Dakle, to nije tekućina, krutina ili plin, već četvrta molekularna struktura vode koja se nalazi unutar stijene plašta.

Ringwoodit je poput spužve koja upija vodu, postoji nešto vrlo posebno u kristalnoj strukturi ringwoodita što mu omogućuje da privuče vodik i zarobi vodu”, rekao je geofizičar Steve Jacobsen, koji je bio dio monumentalnog otkrića.

Još ne znaju sve

 

Vodenastu stijenu otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Northwestern u Illinoisu koristeći seizmometre za mjerenje valova koje stvaraju potresi diljem SAD-a. U svom istraživanju otkrili su da valovi nisu ograničeni na površinu Zemlje, već da se kreću kroz jezgru planeta. Mjerenjem brzine i dubine tih valova, istraživači su uspjeli utvrditi u kakvoj je vrsti stijena voda bila sadržana – sletjevši na kraju na ringwoodit. Istraživanje je pokazalo da ringwoodit može sadržavati do 1,5 posto vode.

 

Ako ringwoodit ispod površine ima samo 1 posto vode u svojoj molekularnoj gradnji, to bi značilo da sadrži tri puta više vode od svih oceana na površini Zemlje.

 

Ovo bi otkriće moglo pomoći znanstvenicima da utvrde kako je Zemlja nastala, podupirući teoriju da je voda na Zemlji ‘došla iznutra’, a ne od asteroida i kometa. Jacobsen je tada objasnio: “Mislim da konačno vidimo dokaze za vodeni ciklus cijele Zemlje, što bi moglo pomoći u objašnjenju goleme količine tekuće vode na površini našeg nastanjivog planeta. Znanstvenici su desetljećima tražili ovu nestalu duboku vodu”.

 

Za sada su istraživači pronašli samo dokaze o stijeni ringwoodit ispod površine SAD-a. Sada, Jacobsen i njegov tim žele utvrditi obavija li ovaj sloj cijeli planet Zemlju ili ne.