Znanstvenici objavili uznemirujuće upozorenje: Tvrde da novootkrivene galaksije u svemiru uopće ne bi trebale postojati

Iznenađujuća priroda otkrića mogla bi sugerirati da znanstvenoj zajednici možda nedostaju informacije ključne za naše razumijevanje svemira.

Znanstvenici su nedavno došli do čitavog niza iznenađujućih novih otkrića koristeći svemirski teleskop James Webb. Sada je uočena skupina galaksija za koje istraživači tvrde da uopće ne bi trebale postojati u svom trenutnom stanju. Čini se da su najranije i najmasivnije galaksije ikada pronađene NASA-inim teleskopom puno veće nego što se moglo očekivati. Za njihov relativni položaj u svemiru, istraživači su tvrdili da su puno zreliji nego što se očekivalo.

 

Neistražen teritorij

 

Iznenađujuća priroda otkrića mogla bi sugerirati da znanstvenoj zajednici možda nedostaju informacije ključne za naše razumijevanje svemira. Novo istraživanje usredotočilo se na stručnjake koji “testiraju stres” galaksije kako bi otkrili kako su nastale.

 

“Ako su mase u pravu, onda smo na neistraženom teritoriju”, rekao je Mike Boylan-Kolchin sa Sveučilišta Texas u Austinu i autor novog rada koji istražuje neobične galaksije. “Trebat će nam neka nova teorija o formiranju galaksija ili modifikacija kozmologije. Jedna od najekstremnijih mogućnosti je da se svemir ubrzo nakon Velikog praska širio brže nego što predviđamo, što bi moglo zahtijevati nove sile i čestice.” Rad profesora Boylan-Kolchina, “Testiranje stresa ΛCDM s kandidatima za galaksije s visokim crvenim pomakom”, objavljen je u časopisu Nature Astronomy ovog tjedna.