9 GREŠAKA KOJE MOGU ODVESTI U SIROMAŠTVO: Zbog njih nikad ne možemo imati novca, a evo šta treba preduzeti

Ovo je 9 najčešćih grešaka zbog kojih nemamo novac,a ako ih izbegnemo možemo znatno poboljšati finansije.

Gotovo da ne postoji osoba koja se barem jednom u životu nije suočila sa novčanim problemima, a mnogi ovaj problemrešavaju štednjom. Ipak, ponekad se čini da koliko god da štedimo, jedva sastavljamo kraj sa krajem.

 

I uprkos “nesretnim” okolnostima koje nas okružuju, poput nezaposlenosti i besparice, ipak, oni koji imaju bar malo sreće da rade i primaju neku crkavicu, mogu da izbegnu bar neku od čestih grešaka i koliko-toliko ublaže muke sa novcem.

 

Greške koje većina ljudi radi:

1. Trošite novac kao da ste već bogati

 

Naravno, super je kada kupujete skupe stvari, bilo da je reč o automobilu ili odeći. Ako vam neke od tih stvari nisu preko potrebne, a konstantno trošite novac na njih, kada vam dođu računi kartice ugrišćete se i pitati zašto vam je to trebalo.

 

Ukoliko konstantno trošite novac na stvari koje vam ne trebaju, nikada nećete biti bogati. Trošite manje od onoga što sebi možete priuštiti i tako ćete imati uvek ušteđenog novca.

2. Nemate plan

 

Bez jasno definisanog plana i dugoročnih ciljeva za vas će bogatstvo biti samo jedna od neostvarenih fantazija. Možda vam plan izgleda zastrašujuće, ali ne mora biti tako.

 

Napišite svoje prioritetne ciljeve na papir, a taj papir stavite na vidljivo mesto tako da ih svaki dan morate pogledati. Svakodnevna vizualizacija tih ciljeva uticaće nesvesno na vaše ponašanje.

3. Ne štedite

 

Verovatno ste sto puta čuli kako bi trebalo da imate ušteđenih barem šest vaših plata za crne dane. Naravno svi to znamo u teoriji, ali malo ko se zaista toga pridržava. Sve nas kad tada pogode neplanirani troškovi, bilo da je reč o popravci auta ili gubitku posla ili bolesti, što utiče na vaš budžet.

 

Kada se takve stvari dogode, ako nemate ušteđeni novac, to će jako pogoditi vaš budžet. Ako ste osuđeni na kreditne kartice, samo ćete pogoršati dodatno situaciju u kojoj se već nalazite.

 

4. Prekasno ste se setili da bi trebalo da počnete sa štednjom

 

Svaki mesec i godina koja vam je protekla bez da ste uštedeli nešto, udaljava vas od vašeg cilja. Najteže je početi štedeti. Čak i ako ste u dugovima i imate velike mesečne troškove, ukoliko počnete da štedite, uvek ćete uspeti nešto uštedeti. Što pre krenete, pre ćete stvoriti tu naviku i zato krenite već sad.

 

5. Radije se žalite, nego da nešto preduzmete

 

“Život je preskup, nikako se ne mogu izvući iz duga. Ne zarađujem dovoljno novca, a investiranje je prerizično”. Toliko puta ste izrekli ove rečenice jer se lakše prepustiti lošim navikama, nego ih promeniti.

 

Dokle god se žalimo i ne činimo ništa da promenimo navike, nikada nećemo postati bogati. Preuzmite odgovornost za loše navike i usredsredite se na to kako ih promeniti, te ih zaista počnite menjati.

6. Živite samo za danas

 

Razumemo da vam je teško unapred razmišljati o penziji. Morate platiti račune, nahraniti porodicu, otići na odmor i obnoviti garderobu. Problem je što vas impulsivno trošenje novca dovodi do velikih dugova.

 

Prestanite biti popustljivi i nemojte ići za onom “Kupite sada, a kasnije brinite kako ćete to otplatiti.” Krenite planirati i razmišljati o budućnosti jer kada dođete u penziju bićete zbrinuti i nećete morati brinuti o troškovima.

 

7. Ne štedite automatski

 

Odaćemo vam jednu tajnu kada je reč o štednji. Morate to raditi automatski, bez razmišljanja, to vam mora postati navika. Nažalost nama nije u prirodi da štedimo. U prirodi smo impulsivni i pohlepni.

 

Da bismo se ponašali odgovorno, trebamo uložiti puno napora. Moramo uložiti puno napora da bismo stvorili naviku o štednji. To sve zahteva konstantan trud i napor jer bez truda nećete dospeti do vašeg cilja.

8. Mislite da ne morate brinuti o budućnosti

 

Možda mislite da se ne morate brinuti o tome kako se izvući iz duga ili o tome da biste trebali početi štedeti jer kad zaškripi uvek se nekako snađete. Trenutno vam je finansijska situacija super jer ste dobili povišicu ili novi posao koji je bolje plaćen.

 

Ali, nikada ne znate što će vas snaći u budućnosti, u kakvoj finansijskoj situaciji ćete se naći. Zato da biste bili spremni na sve, počnite štedeti za crne dane.

 

9. Negativni uticaji koji “deluju” na vas

 

Površnost i materijalizam kojim smo okruženi, najviše utiču na nas. Površnost na koju nalazimo u svim medijima, reklame koje nas teraju da trošimo novac dovode nas stalno u napast. Čak i kada vas drugi sabotiraju, oduprite se i ostvarite zacrtani cilj, piše BizLife.rs.