BRAVO ZA NOVI PAZAR: Roditelji đaka i nastavnici u jednoj osnovnoj školi doneli JEDNOGLASNU odluku

U novopazarskoj Osnovnoj školi “Mur” već dve nedelje se primenjuje odluka o zabrani upotrebe mobilnih telefona. Inicijativu školskog Tima za suzbijanje nasilja jednoglasno su prihvatili nastavnici i uprava škole, ali i Savet roditelja.

 

O odluci koja se sprovodi, na roditeljskim sastancima pozitivno su se izjasnili roditelji svih učenika te škole. Učenici pre nastave telefone odlažu u ormarić koji je instaliran do katedre. Tek nakon završenih časova tog dana, njima se telefoni vraćaju. Ovu odluku zajednički su doneli uprava škole i roditelji.

 

– Dosta njih je reklo da se ova odluka ne može sprovesti. Evo, ormarić do mene pun telefona je dokaz da ipak može. Deca su bila skeptična i nisu bila oduševljena prva dva dana, da budem iskrena, nije bilo baš lako. Razgovorom uprave škole, nas nastavnika sa decom, timski smo radili i razgovarali i deca su to prihvatila – rekla je nastavnica Osnovne škole “Mur” u Novom Pazaru, Zehra Etemović.

 

Kod dece je odmah uočena pozitivna promena u ponašanju, deca su koncentrisanija na nastavu, a nastavnici ne gube vreme upozoravajući ih da ne koriste mobilni telefon na času.

 

– Oni su shvatili da je ovo samo dobro za njih. Toliko su opušteni, nasmejani i veseli. Nažalost, mnoga deca pet minuta malog odmora između časova su koristila za igranje igrica na mobilnim telefonima. Mi nismo imali načina da im sve to zabranimo i da sprečimo. Ovakvom odlukom smo svima dali primer da je sve to moguće – rekla je nastavnica Zehra Etemović.

 

Jedino su učenici negodovali zbog odluke donete u njihovoj školi, i samo dve nedelje od njenog sprovođenja kažu da im vreme bez mobilnih telefona ipak prija.

 

– Za nas je ova odluka bila smak sveta. Mi smo naviknuti na telefone. Na odmoru smo aktivniji, družimo se a na času se dopisujemo ceduljicama. Sve smo bolji, nastavu lakše pratimo i ne mislimo na telefone – rekla je jedna učenica.

 

– Polako se odvikavamo od telefona, svakodnevno i kod kuće sve manje koristIm mobilni telefon. Mi smo bili zavisnici. Sada više čitamo, edukujemo se i više se družimo – kazala je druga učenica.

 

Odluka se odnosi i na nastavnike, koji, kako kažu, moraju dati primer deci. Učenicima koji prekrše ovu odluku telefon će se oduzeti na godinu dana.