Čovjek otišao u bolnicu zbog kašlja: Ono što su pronašli da raste u njemu šokiralo je i zgrozilo baš sve

Svaka od bijelih točkica na užasavajućoj rendgenskoj snimci predstavlja cistu i kalcificirane ostatke parazita.

Jedan je čovjek došao u bolnicu s nečim što je mislio da bi mogao biti kroničan kašalj, ali zapravo se pokazalo da u njemu rastu na deseci trakavica. Užasavajuću rendgensku snimku otkrića podijelio je na Twitteru dr. Vitor Borin P. de Souza, djelatnik bolnici das Clínicas Botucatu u São Paulu, u Brazilu. Pacijent koji ništa nije sumnjao bolovao je od cisticerkoze, također poznate kao taeniasis.

 

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) infekciju ‘uzrokuju ličinke parazita Taenia solium’. “Ova infekcija nastaje nakon što osoba proguta jajašca trakavice. Ličinke dospijevaju u tkiva poput mišića i mozga i tamo formiraju ciste”, navode iz CDC-a. Svjetska zdravstvena organizacija navodi da stanje može biti uzrokovano mnogim različitim trakavicama, ali samo Taenia solium uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme. Može se prenijeti između ljudi putem kontaminiranih fekalija, putem zaraženih zaliha vode, neadekvatnom higijenom ruku tijekom pripreme hrane ili izravno putem jaja u mesu. Trakavica obično ostaje u crijevima i uzrokuje simptome poput bolova u trbuhu i proljeva.

Mogu potrajati mjesecima i godinama

 

Ali mogu izaći iz crijeva i otputovati drugamo, poput očiju, pluća, mozga i leđne moždine, a ciste koje ostanu mogu uzrokovati probleme ako se tamo razviju. Ciste poput kvržica stvaraju se oko ličinki kako bi im pomogle da prežive u tijelu, a one se mogu napipati kroz kožu. Svaka od bijelih točkica na užasavajućoj rendgenskoj snimci predstavlja cistu i kalcificirane ostatke parazita. Ciste mogu potrajati mjesecima ili čak godinama da se razviju nakon gutanja jajašca trakavice, ali se mogu lako ukloniti operacijom ili lijekovima.

 

Dr. de Souza rekao je u objavi na Twitteru, koja je u međuvremenu izbrisana, da unatoč izgledu zapravo nema mnogo razloga za zabrinutost, napominjući: “Cisticerkoza se dobiva gutanjem jajašca trakavice. Ako se ne želite zaraziti, dobro operite hranu prije konzumiranja”, rekao je doktor.

Objasnio je da je pacijent bio na magnetskoj rezonanciji kako bi se provjerilo gdje se nalazi cista u mozgu, koja obično uzrokuje glavobolje i napadaje, ali također može uzrokovati smetenost, vrtoglavicu, infekciju, poremećaj vida i hidrocefalus. U tim je slučajevima obično potrebna operacija za uklanjanje cista.