KAKO SU IZGLEDALI POSLJEDNJI SATI BABA VANGE: Znala je do detalja način na koji će umrijeti i ko će naslijediti njene MOĆI

Baba Vanga nije htjela da se liječi narodnim lijekovima, ali nije htjela ni doktri da je liječe, a sve pod parolom: “Živjeću onoliko koliko mi je suđeno da živim na ovom svijetu”

Rođena je kao Vangelija Dimitrova u Strumici 1911. godine. Brojne legende i priče govore kako je Baba Vanga imala sasvim normalno djetinjstvo sve do strašne oluje koja ju je zavitlala u nebo i od tada je ona izgubila oči, ali dobila “pogled u budućnost”.

 

Baba Vanga nije vjerovala u to da je smrt konačna i često je svoje goste i rodbinu tješila riječima: Ne bojte se. Jer je ona čvrsto vjerovala da je to samo prelaz iz jedne u drugu dimenziju.

Ona je vjerovala da su duhovi uvijek prisutni i da se nalaze oko nas:

 

“Duhovi su transparentni i bezbojni, poput vode u čaši. Ali oni sjaje, emitiraju svjetlo. Ponašaju se kao i mi, ljudi. Sjede, hodaju, smiju se, plaču… Ja zaspim, oni me probude i kažu: “Ustani!” I zato svima kažem: Nema straha, svijet neće umrijeti!”

 

Kao da gleda film, bugarska gatara prepričavala je hiljadama godina staru istoriju, a bila je i glasnik daleke budućnosti. Svi su željeli da znaju kako je ona vidi, piše 24sata.hr

 

“Sjećate li se detalja nakon transa?”

 

“Ne, ne sjećam se gotovo ničega. Nakon transa vrlo sam iscrpljena i umorna gotovo cijeli dan.”

 

“Lažu li vam ljudi?”

 

“To je veoma rijetko. Većina se ne usuđuje da me laže.”

 

“Da li uzimate lijekove?”

 

“Ne, prije mnogo godina doktor mi je zbog pritiska preporučio tablete. Međutim, prestala sam da ih uzimam jer sam loše reagovala na njih, usta su mi se počela jako sušiti, nisam mogla normalno micati jezik, bila sam pospana, a kad bih popila vodu, nije mi imala ukus vode.”

 

“Kako se opuštate?”

 

“U tišini. Zatvorim se u sobu i ne želim nikoga da vidim. Ležim na leđima u tišini. To je jedini način da se zaista opustim.”

 

I danas postoje žestoke rasprave o tome da li su slike i predviđanja koje je vidjela zaista njeni ili je riječ o nečemu drugom, mističnom i zagonetnom. Tolika je bila snaga, širina, dubina i preciznost njenih vizija.

 

Posetioci su joj svakodnevno iznosili svoje tragedije, bolesti, boli, kao i vjeru u neograničene moći i nadu u duhovno i tjelesno ozdravljenje. Posetili su je najveći svjetski moćnici, ali i siromašni iz njenog sela. Pripisuju joj da je predvidjela sudbine Hitlera, Putina, Gorbačova, Staljina, Lejdi Di, Džeki Kenedi, kao i najveće svjetske tragedije.

 

Vidjela je i svoju smrt. “Stanje joj se jako pogoršalo,” konstatovali su u ponoć 10. avgusta 1996. godine.

 

Doktori okupljeni u Vanginoj kući zabrinuto su se pogledali. Niko više nije osjećao ni tračak nade da će se oporaviti. I ona je znala – svoju smrt vidjela je godinama ranije.

 

Iako je godinama uspešno pomagala ljudima alternativnim metodama, sebi travama nije htjela da pomogne. Ni mnogo prije, kad je tek saznala da ima opaku bolest, nije pristajala na doktorsku pomoć. Na moderne lijekove, preglede… ni na šta. Te odluke držala se do samoga kraja. U zadnjim mjesecima pristala je ipak da ode u bolnicu u Sofiji.

 

Najveći stručnjaci okupili su se i zaključili da joj je potrebna operacija. Bugarska proročica kategorički je to odbila.

Živeću onoliko koliko mi je suđeno da živim na ovom svijetu,” uvijek je isticala. Znala je da je to bila njena posljednja noć.

 

Vangina daljnja rođaka, koja je do posljednjeg trenutka bila kraj njenog uzglavlja, posvedočila je da je proročica u tom trenutku zatražila čašu vode, koru hljeba i da je – temeljno okupaju! Tek tad je prozborila:

E, sad je sve u redu!”

 

Oko devet sati, pričala je mlada rođaka, Vanga je rekla, ponajviše zato da bi umirila rođake, da su po nju “došli duhovi“. Kazaljke samo što nisu pokazale 10 sati, Vanga je zaista klonula. Stručnjaci su odmah poželjeli da prouče njen mozak, ali sestra je to zabranila.

 

Kratko prije svoje smrti Vanga je odredila nasljednicu – desetogodišnju djevojčicu iz Francuske koja će biti potpuno neobična. Međutim, početkom 2011. u ruskim novinama je objavljena bombastična vijest:

 

“Vanga se vraća!”

 

Jedna vidovita dejvojčica, ona koja bi mogla biti Vangina nasljednica, živi u nekom francuskom gradiću. Čudo od deteta, sedmogodišnja naslednica. Pre dve godine roditelji nisu mogli poverovati da djevojčica može predviđati budućnost. Ali svakog su se puta njena proročanstva ostvarivala. Porodica je skrivala ovu činjenicu iz straha da ne bi bila smatrana čudovištem i da bi se izbeglo da ovaj talenat bude zloupotrebljen. Roditeljima je objašnjavala da je noću posjećuju sjene umrlih koje joj govore o tome što će se dogoditi. Iako nije ništa čula o fenomenu Vanga, djevojčica je opisala bugarsku gataru koja je zapravo bila jedan od njenih noćnih “gostiju”.